Naslovna Kultura Događaji Šesti VEF u Negotinu večeras otvaraju „Gusle“ i „Marinika“

Šesti VEF u Negotinu večeras otvaraju „Gusle“ i „Marinika“

420
0

Vokalni etno festival mladih (VEF) otvoriće večeras Ženska pevačka grupa “Gusle” iz Kikinde, koja deluje pri istoimenom Akademskom društvu za negovanje muzike, jednom od najstarijih u Srbiji i Etno grupa “Marinika”, koju čine učenice Negotinske gimnazije.

Etno grupa „Marinika“ na VEF-u, 2018.

Veče pobednika prošlogodišnjeg petog VEF-a biće priređeno u sali Doma kulture „Stevan Mokranjac“ sa početkom u 19 časova.

Publika će biti u prilici da uživa u nastupu najboljih ansambala u prošlogodišnjoj selekciji, po mišljenju stručnog žirija, Ženskoj pevačkoj grupi “Gusle” iz Kikinde, pobednika u kategoriji tradicionalnog pevanja i Etno grupi “Marinika” iz Negotina, pod upravom Danijele Marković, koja je pobedila u kategoriji obrada.

Ženska pevačka grupa “Gusle” na VEF-u, 2018.

Ono što ovaj festival čini različitim od drugih je to što je on i idealna prilika da svi učesnici unaprede svoje znanje, ali i da razmene iskustva, jer ga, osim revijalne večeri pobednika i takmičarskog dela, karakterišu i kreativne radionice, čiji je cilj da neguju kulturne i tradicionalne vrednosti.

“Naš festival iz godine u godinu raste i postaje jako važan, kada je reč o negovanju naše muzičke baštine. On je i osnovan sa željom da upravo našu baštinu i promoviše, tradicionalnu etno pesmu, da podstiče mlade da je sačuvaju”, kaže Danijela Marković.

Publici će se druge festivalske večeri, koja je takmičarska, u petak, 24. maja od 18 časova u Domu kulture “Stevan Mokranjac” predstaviti 11 ansambala iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije i Crne Gore koji će se nadmetati za titulu najboljih u kategoriji tradicionalnog pevanja i obrada i pravo da naredne godine prirede svoj celovečernji program.

Organizator festivala je Kreativno udruženje „Nego“, a pokrovitelji opština Negotin i Ministarstvo kulture i informisanja.