Naslovna Društvo Šest cisterni gasi požar na gradskoj deponiji

Šest cisterni gasi požar na gradskoj deponiji

1358
0

Narednih 48 sati, bez prekida, intenzivno će se, shodno zaključku Štaba za vanredne situacije, gasiti požar na negotinskoj gradskoj deponiji.

Vatrogasci-spasioci, pripadnici Vatrogasno – spasilačkih odeljenja Negotin, Donji Milanovac, Vatrogasno – spasilačke brigade Bor, ali i industrijskih vatrogasnih jedinica „Eliksir“ Prahovo i HE „Đerdap dva“ sa pet vatrogasnih kamiona, kao i radnici JKP „Badnjevo“ sa svojom cisternom od jutros intenzivno velikim količinama vode gase požar na gradskoj deponiji.

Požar koji je izbio u ponedeljak, kasno popodne, i koji se iz dela smetlišta predviđenog za kabasti građevinski otpad proširio na „kasete“ sa komunalnim otpadom, gori danima, uz sve veće količine dima i težak smrad koji ugrožava i zdravlje stanovništva, budući da je neprobojnom dimnom zavesom prekriven i grad i okolna sela.

Štab za vanredne situacije na teritoriji opštine Negotin na jučerašnjoj vanrednoj sednici definisao je, Zaključkom, aktivnosti na sanaciji požara, s obzirom da dosadašnji nisu urodili plodom.

Uz vatrogasce su angažovane i cisterne i ljudstvo i iz ovdašnjeg komunalnog preduzeća, ali i iz obližnje hidroelektrane i hemijske industrije koji će narednih 48 sati intenzivno gasiti požar.

„Zbog velikog zagađenja, ekološkog akcidenta, koji je uzrokovao ovaj vanredni događaj doneta je odluka da se požar gasi u tri smene, 48 sati bez prekida. Plan je da se i teškim mašinama privrednih subjekata opštine Negotin, JKP „Badnjevo“, „Eliksir“, „Mok promet“ zgarište prekrije i zemljom, kako bi se ovaj problem u potpunosti sanirao“, ističe Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije.

Požar na deponiji prvi put je evidentiran prošle subote, kada je, zbog paljenja strništa iz pravca Srbova, zbog vetra zahvatio obod deponije, ali je on, naporima vatrogasaca saniran.

U ponedeljak je požar izbio kasno popodne, u vreme kad na deponiji nema čuvara, u delu gde se izbacuje kabasti otpad, a sve češće i pepeo iz individualnih ložišta. Zbog vetra se proširio na deo deponije sa komunalnim otpadom.

Iako je, po rečima nadležnih u komunalnom preduzeću, zaštitnim obodom, bio pod kontrolom, očigledno se toj kontroli oteo, pa se sa početnih hektar i po proširio na oko sedam od ukupno 15 hektara koliku površinu zahvata gradsko smetlište.

Uz naslage smeća koje gore i na površini i na dubini od par metara, ogroman problem na terenu su i velike količine dima. Štab je naložio da se obavi i vanredni monitoring stanja zagađenosti i emisije gasova na deponiji, ali i u Negotinu.

Merenja, koja se u opštini Negotin, ne sprovode svakodnevno, već periodično, dvaput godišnje, u proleće i u zimu, kada se meri koncentracija azot diosida, sumpor dioksida i čađi, ali i suspentovane čestice i taložne materije, obaviće, po ugovoru koji imaju sa lokalnom samoupravom, nadležni iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

Jedini Klimerko uređaj u Negotinu, koji na svakih 15 minuta beleži koncentraciju PM 2.5 i PM 10 i PM 1 suspendovanih čestica, koje spadaju u zagađivače vazduha, ali meri i temperaturu, vlažnost vazduha i vazdušni pritisak, izmerio je jutros u 7.29 sati čak 329 mikrograma po metru kubnom koncentraciju PM 2.5 čestica, što spada u prekomerno zagađenje.

Ovi samostalni uređaji za praćenje kvaliteta vazduha, dizajnirani za merenje zagađenja vazduha na otvorenom, postavljeni su u okviru projekta „Građani za čist vazduh – od merenja do čistog vazduha“, preko kojeg građani prate zagađenje vazduha na Zapadnom Balkanu.

Trenutno se na terenu vatrogasci bore sa dimom i vatrom i uz gašenje svakog od žarišta nastoje da zemljom, uporedo, lokalizuju požar, a samim i smanje štetna isparenja koje mogu ugroziti ne samo zdravlje ljudi, već i životnu sredinu.

Štab za vanredne situacije formirao je Stručno operativni tim u sastavu: Dalibor Ranđelović, direktor JКP Badnjevo, Ljubiša Stančulović, načelnik Štaba za Vanredne situacije, Branislav Šucić, šef odseka za bezbednost na radu, planiranje odbrane i vanredne situacije, Dragan Stančulović, predstavnik „Mok Promet“ Negotin, Dragan Đorđević, v.d. komandira Vatrogasno spasilačkog odeljenja Negotin. Njihov zadatak je da prate stanje na sanaciji požara i o svemu obaveste nadležne.

Negotinski vatrogasci su uz ovaj požar, poslednjih dana bili angažovani i na požarima koji su bili izazvani spaljivanjem biljnih ostataka na oranicama.

Samo u poslednjih osam dana lokalizovali su čak 26 požara na otvorenom prostoru, na kojima su im pomoć pružale i kolege iz Dobrovoljno vatrogasnih društava, ali i vatrogasci iz Zaječara, Bora, Majdanpeka, Donjeg Milanovca i ovdašnjih industrijskih vatrogasnih jedinica.