Naslovna Društvo COVID-19 Serološka testiranja na kovid-19 sprovode se i u negotinskom “Beo-labu”

Serološka testiranja na kovid-19 sprovode se i u negotinskom “Beo-labu”

3687
0

Povećan broj osoba pozitivnih na virus korona koji se ovih dana beleži u negotinskoj opštini, učinio je da među najtraženijim analizama u privatnoj “Beo-lab” laboratoriji u Negotinu budu i serološki testovi na kovid-19.

Foto: Zdenka Tomić

PCR test na novi virus korona, u Srbiji možete uraditi isključivo u državnim referentnim laboratorijama. Privatno, u negotinskom “Beo-lab”-u, od 1. septembra možete putem serološkog testa proveriti jeste li imali kontakt sa virusom i da li ste razvili imuni odgovor, odnosna antitela na virus.

Na osnovu analize venske krvi radi se test SARS-CoV-2 ukupna antitela (kovid 19 IgA, IgM i IgG antitela) po ceni od 1.650 dinara (+100 dinara uzimanje krvi).

Serološki test SARS-CoV-2 IgM (kovid 19 IgM antitela) košta 3.000 dinara (+100 dinara uzimanje krvi), a toliko treba izdvojiti novca i za analizu SARS-CoV-2 IgG (kovid19 IgG antitela).

Rezultati sva tri pomenuta testa izdaju se za jedan dan, uz napomenu da po rezultat ne morate dolaziti lično, već vam on može biti poslat i na mejl koji ostavite prilikom dolaska u laboratoriju.

Reč je o naprednim, potpuno automatizovanim serološkim testovima novije generacije: • ECLIA (SARS – CoV-2 ukupna antitela – IgM, IgA, IgG klase) • CMIA (SARS – CoV-2 antitela IgM klase) • CMIA (SARS – CoV-2 antitela IgG klase).

Ove metode su zasnovane na osnovnom principu klasičnog ELISA testa, tj. stvaranju kompleksa između antitela prisutnih u serumu pacijenta i čestica koje se vezuju za ta antitela, pri čemu dolazi do oslobađanja svetlosnog signala. Jačina ovog signala se meri automatski i srazmerna je koncentraciji antitela u uzorku seruma. Na taj način se može vrlo precizno odrediti količina prisutnih antitela u serumu.

Serološkim testiranje možete proveriti jeste li imali kontakt sa virusom i da li ste razvili imuni odgovor; Foto: Zdenka Tomić

Test SARS – CoV-2 ukupna antitela – IgM, IgA, IgG klase namenjen je pacijentima koji žele da provere da li su bili u kontaktu sa virusom i da li su razvili imuni odgovor tj. antitela na virus. Određuju se zbirno nabrojana antitela. Rezultat se izražava u vidu brojčane vrednosti, a na osnovu ovog testa nije moguće odrediti koja antitela preovlađuju, odnosno koja su antitela dala pozitivan (reaktivan) rezultat.

Ako osoba zna da je pre mesec-dva bila inficirana virusom SARS-CoV-2 ili sumnja da je bila inficirana, može uraditi ovaj test, kako bi proverila da li u njenom organizmu postoje antitela na ovaj virus. Ukoliko to nije slučaj (nisu prethodno postojali znaci infekcije kovid-19), a dobijen je pozitivan rezultat, neophodno je potražiti savet lekara.

Test SARS – CoV-2 antitela IgG klase namenjen je pacijentima koji žele da provere da li su bili u kontaktu sa virusom i da li su razvili imuni odgovor tj. antitela na virus. Ukoliko je rezultat na IgG antitela pozitivan (reaktivan), to znači da je osoba bila nekada u kontaktu sa ovim virusom i ima antitela, koja je razvila posle simptomatske ili asimptomatske infekcije. Rezultat uključuje i izveštavanje o vrednosti koncentracije antitela.

Ukoliko rezultat testa SARS – CoV-2 antitela IgM klase ima povišenu vrednost, to može ukazivati na trenutnu ili nedavno preležanu infekciju i u tom slučaju neophodno je obratiti se lekaru u cilju utvrđivanja definitivne dijagnoze.

Rezultati testova izdaju se za jedan dan i mogu biti poslati elektronski; Foto: Zdenka Tomić

IgM antitela, koja su pokazatelj sveže virusne infekcije, javljaju se neposredno pre, za vreme, ili posle pojave prvih simptoma bolesti, u zavisnosti od vremena trajanja inkubacije. IgM antitela svoj najviši nivo u serumu postižu nedelju dana nakon pojave prvih simptoma bolesti, a zatim opadaju, tako da se u trećoj nedelji od početka bolesti, uglavnom, ne mogu naći u serumu.

Važno je znati da se rezultati seroloških testova ne mogu se koristiti za postavljanje konačne dijagnoze infekcije virusom SARS – CoV-2, i da je to moguće jedino PCR testiranjem koji rade isključivo državne referentne laboratorije.

Ukoliko imate simptome kovid-19 infekcije potrebno je da se javite u kovid ambulantu odakle ćete, nakon procene lekara, biti upućeni na PCR testiranje.

Takođe, treba znati da uzorkovanje krvi za serološke testove ne zahteva nikakvu posebnu pripremu, osim što se sprovodi uz primenu propisanih epidemioloških mera i obavezno nošenje zaštitne maske, a da je radno vreme „Beo-lab“ laboratorije u Negotinu radnim danima od 7 do 17 sati i subotom od 7 do 14 časova.

Sve informacije možete dobiti putem telefona (019) 547 416, na koji možete dogovoriti i vreme testiranja.