Naslovna Društvo Serija predavanja “Stop petardama” u negotinskim školama

Serija predavanja “Stop petardama” u negotinskim školama

436
0

Kako bi ukazali najmlađima na opasnosti nestručnog korišćenja pirotehnike i povećali stepen bezbednosti pripadnici Policijske stanice Negotin organizuju i ove godine predavanja za đake.

Detalj sa predavanja „Stop petardama“ u OŠ „Vera Radosavljević“

Pred nastupajuće novogodišnje i božićne praznike, kada je upotreba pirotehničkih sredstava i najintenzivnija, školski policajci i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Negotinu sprovode akciju “Stop petardama”, edukativnim predavanjima za osnovce. Oni su podsetili i na opasnosti koje nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može da izazove, od teških povreda, požara i eksplozija, koje takođe, trajno mogu da naruše zdravlje ljudi.

“Кako bi naši učenici bili što bezbedniji tokom novogodišnjih i božićnih praznika, posetili smo ih u školama i podsetili na opasnosti koje mogu da izazovu pirotehnička sredstva.  Objasnili smo im zašto ne treba da bacaju petarde ili koriste drugu pirotehniku, jer na taj način mogu biti povređeni kako oni, tako i oni koji su u njihovom okruženju. Takođe, skrenuli smo im pažnju da u takvim situacijama postoji opasnost od izbijanja požara”, kaže vodnik policije Ružica Stanojević iz Policijske stanice Negotin.

Policijski službenici podsetili su da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, ali da je zabranjena i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

“Ovu priliku koristim i da apelujem na njihove roditelje da im ne kupuju pirotehniku, a mi kao i svake godine preduzimamo sve mere i radnje iz svoje nadležnosti na suzbijanju nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava. Prodavci koji je neovlašćeno prodaju će biti sankcionisani, a pirotehnička sredstva će im biti oduzeta”, istakla je Ružica Stanojević.