Naslovna Društvo Seminar u Negotinu “Žene i preduzetništvo”

Seminar u Negotinu “Žene i preduzetništvo”

693
0

U Negotinu su u okviru regionalnog projekta unapređenja populacionih politika u Borskom okrugu aktivisti organizacije „Inkluzija danas“ iz Prokuplja realizovali obuku na temu „Žene i preduzetništvo“.

Opština Negotin jedna je od četiri opštine Borskog upravnog okruga koja je zaključila ugovor o sufinasiranju mera populacione politike sa Kabinetom Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Ovim ugovorom, ukupne vrednosti od 14,4 miliona dinara, od kojih 11,5 donira ministarstvo, a 2,8 lokalna samouprava, predviđeno je da se u opštini Negotin rekonstruiše i opremi vrtić. Jedna od aktivnosti u okviru mera populacione politike je i seminar pod nazivom “Žene i preduzetništvo”, ali i formiranje i jačanje savetovališta i službi za rad sa ciljnim grupama, kroz opremanje prostora Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“.

“Preko 500 ljudi godišnje je manje svake godine u Negotinu, u odnosu na podatke živorođenih i preminulih. Ukoliko se takav trend nastavi, ne samo u Negotinu, već u celoj zemlji, a pogotovu u zapadnoj i južnoj Srbiji, jednostavno nas neće nas biti”, kaže Miodrag Gubijan, stručni konsultant Nevladine organizacije „ Inkluzija danas“ iz Prokuplja.

Prisutni u maloj sali Skupštine opštine Negotin bili su u prilici da se na licu mesta upoznaju sa strategijom popularne politike, ali i da čuju na koji način bi trebalo da usklade rad  i roditeljstvo, kao i druge teme vezane za biznis planove i preduzetništvo.

“Ovo je pokušaj države i Opštine Negotin da se zaustavi ili smanji trend i da u budućnosti nemamo više taj problem. Reakcije učesnika su pozitivne. Radimo različite vrste obuka, a zajednička tema je populaciona politika. U Negotinu je vezana za žene i preduzetništvo, u nekim drugim okruzima biće druge tema, ali zajednički deo su mere populacione politike, promovisanje nove strategije, kao i usklađivanje Zakona o finansijskoj podršci porodici“ dodao je Gubijan.

Inače, projekat opština Borskog okruga vredan je 39,6 miliona, od kojih Kabinet Slavice Đukić Dejanović donira 11,7 miliona, a grad Bor i opštine Negotin, Majdanpek i Kladovo ukupno 7,9 miliona.