Naslovna Društvo Sem Fabrici posetio Rogljevačke i Rajačke pivnice, Fetislam i domaćinstva u Kladovu

Sem Fabrici posetio Rogljevačke i Rajačke pivnice, Fetislam i domaćinstva u Kladovu

863
0

Ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji posetio je danas Rogljevačke i Rajačke pivnice u čiju će rekostrukciju u okviru projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ biti uloženo dva miliona evra.

Na pivnicama u Rajcu i Rogljevu planirana je izgradnja bunara, ali i kompletne vodovodne i kanalizacione mreže. U prvoj fazi radova planirano je i uređenje puteva, kao i kolsko-pešačke staze, a u drugoj koju će pored Evropske unije finansirati i Republika Srbija i opština Negotin, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) planirano je i uređenje samih pivnica i njihovog okruženja.

“Dolazim iz zemlje u kojoj vino ima viševekovnu tradiciju, ali do sada nisam video sela koja su izgrađena samo zbog vina. Pivnice su me očarale i siguran sam da ću ih sigurno još makar jednom posetiti. Rogljevačke i Rajačke pivnice imaju neverovatan potencijal za razvoj turizma. Siguran sam da će pivnice, kroz projekat Evropske unije, opet doživeti svoje zlatno doba i da će biti prepoznate kao jedinstveno mesto za uživanje”, rekao je Fabrici.

Ambasador je razgovarao u Rajcu i Rogljevu sa vinogradarima, vinarima, preduzetnicima, ali i vinarima i predstavnicima “Udruženja mladih za Rajačke pivnice”.

„Veoma sam srećan jer sam upoznao mnogo mladih koji žele da nastave tradiciju svojih porodica. Neki od njih su već šesta generacija proizvođača vina, a nadam se da će ih biti daleko više u budućnosti“, izjavio je ambasador.

U opštini Negotin smatraju da će realizacijom ovog projekta unaprediti turističke potencijale, jer će obnovljene pivnice biti atraktivnije za sve one koji vole vino, dobru hranu i mir.

„Obećali smo ambasadoru Fabriciju da ćemo u roku od mesec dana imati sve potrebne dozvole za pokretanje infrastrukturnih radova na pivnicama. Uz podršku Evropske unije, Opština Negotin će uspeti da podigne nivo turističke ponude, ne samo Negotina, već cele istočne Srbije“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je prethodno posetio i srednjevekovnu tvrđavu Fetislam u Kladovu, čija je rekonstrukcija, koja obuhvata  Varoš kapiju sa pratećim lagumima, kao i Mali Grad sa letnjom pozornicom, ulaznom kapijom i priobalnim kulama, vredna 1,6 miliona evra, uveliko u toku.

“Rekonstrukcijom Fetislama će se privući veći broj posetilaca, ne samo domaćih već i inostranih. Upravo o vezi između kulturnog nasleđa i turizma razgovarao sam sa predsednikom Opštine Kladovo i zaključili smo da ovde u Kladovu postoje svi neophodni uslovi da se napravi jedna dobra, kombinovana ponuda koja će privući zaista veliki broj turista, a to su kultura, umetnost i gastronomija – sve u jednom”, izjavio je Fabrici.

U okviru svoje posete opštini Kladovo u sredu je ambasador sa saradnicima posetio dva domaćinstva, apartmane „Oaza Luks“ u Kladovu i Vlašku kuću u Velikoj Vrbici, koja su korisnici bespovratnih sredstava u okviru ovog velikog evropskog projekta.

“Ovaj projekat jeste značajan za Opštinu Kladovo, ali je mnogo bitan i za celo Donje Podunavlje i istočnu Srbiju. Kladovo jeste grad koji prepoznaje turizam kao jedan od pokretača ekonomskog razvoja”, rekao je  Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo.

Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”, vredan ukupno 16,6 miliona evra, usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.