Tradicionalnim programom „Niti tradicije“ meštani Mokranja još jednom su pokazali koliko ovo selo pamti i čuva tradiciju.
U pohode meštanima Mokranja i ovog septembra došli su muzičari, folklori, meštani okolnih sela, ali i biciklisti i planinari da zajedno, programom „Niti tradicije“ na festivalu „Mokranjčevi dani“ ožive sećanje na Stevana Mokranjca.
„Mokranje čuva tradiciju i pamti. Ponosni smo na činjenicu da je Mokranjac kao znak vezanosti za porodično poreklo, nosi kao drugo prezime upravo selo Mokranje“, kaže Stanoje Petrović, predsednik KUD „Mokranjac“ iz Mokranja.
Baš u ovo krajinsko selo krajem 18.veka ili početkom 19. iz Prilepa u Makedoniji, odnosno Mačkovata, na tromeđi Albanije, Grčke i Makedonije, doselio se rodonačelnik porodice, Marko. Imao je tri sina, Jovana od koga potiču Jovanovići, koji i dan danas žive u selu, Nikolu, zvanog Niča, od koga potiču Ničići, potonji Hadži-Ničići i Stojana od koga potiču Stojanovići iz čije je loze i Stevan Mokranjac.
Ovogodišnje “Niti tradicije” organizovane su u saradnji drugog programa Radio Beograda, koji proslavlja 60 godina postojanja. Baš će taj program biti okosnica emisije “Od zlata jabuka” urednice Dragane Marinković.
U programu su, tim povodom, nastupili: Dragoljub Firulović, vokalni solista, ali i slikar i pesnik iz Negotina, Živojin Žika Marković, solista na usnoj harmonici iz Mokranja, gajdaš Tomislav Buljigić, Željko Ćirić, harmonikaš, ali i dečji i stariji foklorni ansambl KUD “Stevan Mokranjac” iz Negotina, kao i domaćini, KUD “Mokranjac” iz Mokranja.
Svoje umeće na duduku pokazao je i Stefan Radovanović, dobitnik nagrade „Od zlata jabuka“, za najizvornije muziciranje na 30. Saboru frulaša Srbije u Prislonici, koji je nastupao i kao solista i u duetu sa svojim učiteljem osamdesettrogodišnjim Petrom Čulinovićem iz Šarbanovca.
Grupe “Đurđevak” i “Zdravac” Etno radionice Centra za kulturu grada Bor sa solistima Nađom Grujić, Jelom Marjanović i Anđelijom Čerkasov izvele su pesme iz Timočke i Negotinske krajine, Sumrakovca i okoline Vrbovca i Sokobanje.
U porti hrama Svete Trojice u Mokranju domaćini su pokazali i kako se vole običaji. Goste su dočekali hlebom, solju, vanilicama, ali i kačamakom, sirom, izvorskom vodom, kuvanim kukuruzom i mekikama.