Naslovna Kultura Selo Mokranje čuva uspomenu na kompozitora

Selo Mokranje čuva uspomenu na kompozitora

668
0

Tradicionalnim programom „Niti tradicije“ meštani Mokranja još jednom su pokazali koliko ovo selo pamti i čuva tradiciju.

KUD „Mokranjac“ Mokranje

U pohode meštanima Mokranja i ovog septembra došli su muzičari, folklori, meštani okolnih sela, ali i biciklisti i planinari da zajedno, programom „Niti tradicije“ na festivalu „Mokranjčevi dani“  ožive sećanje na Stevana Mokranjca.

„Mokranje čuva tradiciju i pamti. Ponosni smo na činjenicu da je Mokranjac kao znak vezanosti za porodično poreklo, nosi kao drugo prezime upravo selo Mokranje“, kaže Stanoje Petrović, predsednik KUD „Mokranjac“ iz Mokranja.

Dragoljub Firulović

Baš u ovo krajinsko selo krajem 18.veka ili početkom 19. iz Prilepa u Makedoniji, odnosno Mačkovata, na tromeđi Albanije, Grčke i Makedonije, doselio se rodonačelnik porodice, Marko. Imao je tri sina, Jovana od koga potiču Jovanovići, koji i dan danas žive u selu, Nikolu, zvanog Niča, od koga potiču Ničići, potonji Hadži-Ničići i Stojana od koga potiču Stojanovići iz čije je loze i Stevan Mokranjac.

Dečji ansambl KUD „Stevan Mokranjac“ Negotin

Ovogodišnje “Niti tradicije” organizovane su u saradnji drugog programa Radio Beograda, koji proslavlja 60 godina postojanja. Baš će taj program biti okosnica emisije “Od zlata jabuka” urednice Dragane Marinković.

U programu su, tim povodom, nastupili: Dragoljub Firulović, vokalni solista, ali i slikar i pesnik iz Negotina, Živojin Žika Marković, solista na usnoj harmonici iz Mokranja, gajdaš Tomislav Buljigić, Željko Ćirić, harmonikaš, ali i dečji i stariji foklorni ansambl KUD “Stevan Mokranjac” iz Negotina, kao i domaćini, KUD “Mokranjac” iz Mokranja.

Virtuozi na duduku – Učenik i učitelj; Stefan Radovanović i Petar Čulinović

Svoje umeće na duduku pokazao je i Stefan Radovanović, dobitnik nagrade „Od zlata jabuka“, za najizvornije muziciranje na 30. Saboru frulaša Srbije u Prislonici, koji je nastupao i kao solista i u duetu sa svojim učiteljem osamdesettrogodišnjim Petrom Čulinovićem iz Šarbanovca.

Članice Etno radionice Centra za kulturu grada Bor

Grupe “Đurđevak” i “Zdravac” Etno radionice Centra za kulturu grada Bor sa solistima Nađom Grujić, Jelom Marjanović i Anđelijom Čerkasov izvele su pesme iz Timočke i Negotinske krajine, Sumrakovca i okoline Vrbovca i Sokobanje.

U porti hrama Svete Trojice u Mokranju domaćini su pokazali i kako se vole običaji. Goste su dočekali hlebom, solju, vanilicama, ali i kačamakom, sirom, izvorskom vodom, kuvanim kukuruzom i mekikama.