Naslovna Hronika Seksualno zlostavljanje u Srbiji:  Pomoć i podrška žrtvama seksualnog zlostavljanja

Seksualno zlostavljanje u Srbiji:  Pomoć i podrška žrtvama seksualnog zlostavljanja

593
0

Seksualno uznemiravanje/napastvovanje je ponašanje koje se najlakše toleriše jer ne obuhvata fizički dodir, ali obuhvata ponašanje koje ponižava žrtvu i dovodi do neprijatnosti.

Ilustracija, pixabay

Piše: Barbara Živković, učenica Negotinske gimnazije

Neželjene seksualne primedbe i pozivi, emocionalno proganjanje  i neprikladna pažnja  spadaju u seksualno zlostavljanje.

„Mora da vas je muž noćas usrećio kad tako blistate. Kako bi bilo da vas i ja tako probam usrećiti.“

U Srbiji je najčešće dobacivanje na ulici, ali i nazivanje žene neprimerenim nadimcima ili čak zviždanje za njom i slanje poljubaca.

Od 2017.  godine po Krivičnom zakoniku seksualno uznemiravanje je krivično delo. Devojke i žene se često nakon pretrpljenog seksualnog zlostavljanja  povlače u sebe, ne žele da pričaju o tome i postaju anksiozne.

Najvažnije u ovoj kompleksnoj temi je da žrtve seksualnog zlostavljanja mogu da zatraže pomoć, da svako seksualno i svako drugo nasilje mogu da prijave bilo kojoj policijskoj stanici na broj 192, da se jave na SOS linije za žrtve nasilja – 0800 222 003 ili SOS telefon Autonomnog ženskog centra – 0800 100 007  gde im mogu pomoći.

Ilustracija; pixabay.com

Da bi razumeli kroz šta sve žrtva prolazi i kako okolina gleda na silovanje, na žrtvu i počinioca ovog krivičnog dela, čitaoci bi mogli da pogledaju i film „Devojka koja obećava“, koji je dobio Oskara za najbolji originalni scenario 2020. godine.

Poruka filma je da je seks bez pristanka silovanje. Rediteljka Emeralda Fenel je pokušala da kroz film objasni kakav je danas sistem u svetu koji ne veruje žrtvama.

Glavna glumica, Кeri Maligan, predstavlja se kao sociopata i alkoholičarka, a vešto krije da je depresivna i ranjiva žena. Ona svake večeri odlazi u klub i pravi se da je pod dejstvom alkohola. Svaki muškarac joj na putu do kuće predlaže da odu kod njega u stan. Vidimo da oni  žele je da je iskoriste jer misle da je pijana, i na svako njeno „ne“ ne prestaju.

Plakat za film „Devojka koja obećava“ (Promising Young Woman), promo

Njenu drugaricu Ninu silovao je dečko čije je društvo sve to gledalo. Niko je nije podržao i društvo je odbacilo.

Direktorka fakulteta je rekla da ne može da uništi život mladom dečku zbog reči neke devojke. Prijatelji su pričali da je imala takvu reputaciju, da ne treba da joj se veruje.

Ti ljudi su kasnije prikazani kao osobe sa sjajnom karijerom, dobrim poslom i brakom.  Кada Кeri dobija video silovanja svoje drugarice preti im da će da im uništi karijere.

Zanimljivo je da ih većina brani da su bili deca. Ovaj film nije napad na muškarce nego na sistem u svetu.

Pri kraju filma, muškarac koji je silovao kaže: „To je najgora noćna mora svakog muškarca, da bude tako optužen“. A Кeri odgovara: „Možeš li da zamisliš šta je najgora noćna mora svake žene?“

Film se neočekivano završava i mislim da nije za decu mlađu od 14 godina i da oni ne bi, možda, u potpunosti, shvatili poruku i ideju filma.


Ovaj tekst je deo projekta „Ne laži me čoveče“ koji realizuju Bor 030 i NG Portal. Projekat je podržan u okviru programa ZIman-ov fond za mlade koji sprovodi Zaječarska inicijativa i Fondacija Iskorak u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.