Naslovna Društvo Šef delegacije EU ambasador Emanuele Žiofre u poseti istočnoj Srbiji

Šef delegacije EU ambasador Emanuele Žiofre u poseti istočnoj Srbiji

261
0

Ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, posetiće istočnu Srbiju 20. i 21. juna i obići niz projekata finansiranih iz predpristupnih fondova Evropske unije, sa ciljem unapređenja turističke ponude ovog regiona, očuvanja kulturnog nasleđa i ekonomskog osnaženja pružalaca turističkih usluga suočenih sa posledicama pandemije kovida-19.

Ambasador Emanuele Žiofre posetu istočnoj Srbiji započinje danas obilaskom tvrđave Golubački grad, gde će, zajedno sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i pomoćnicom ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Jelenom Milenković-Orlić prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i sedam gradova i opština obuhvaćenih projektom #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

Memorandum o razumevanju obuhvata ulaganje bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije i Vlade Savezne Republike Nemačke u osam projekata usmerenih na razvoj i unapređenje turizma i očuvanje kulturnog nasleđe u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, u vrednosti od 650.000 evra.

Gradovi i opštine koji su dobitnici sredstava su: Negotin, Kladovo,  Majdanpek, Smederevo, Golubac, Veliko Gradište i Zaječar.

Ambasador će potom posetiti Tekija Apartmane u Tekiji, porodično turističko domaćinstvo koje je dobilo bespovratnu pomoć na konkursu za unapređenje turističke ponude i prevazilaženje posledica pandemije kovida-19.

Potom će zajedno sa predstavnicima opštine Kladovo, ambasador Žiofre obići radove na rekonstrukciji tvrđave Fetislam, koji se finansiraju iz projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

U utorak, 21. juna, ambasador Žiofre će se sastati sa predsednikom Opštine Negotin Vladimirom Veličkovićem i potom posetiti Mokranjčevu kuću, koja kroz ovaj projekat dobija sredstva za unapređenje komunalne infrastrukture i izgradnju mokrog čvora.

Ostatak dana ambasador Žiofre će provesti u selima Rogljevo i Rajac, kao i na Rajačkim pivnicama, gde će kroz ovaj projekat biti uvedena moderna komunalna infrastruktura, a razgovaraće i sa vinarima, pružaocima turističkih usluga i predstavnicima organizacija koje okupljaju mlade iz ovih sela.