Naslovna Politika Sednica SO Negotin: Biblioteka dobila novu direktorku; Usvojene nove cene taksi prevoza

Sednica SO Negotin: Biblioteka dobila novu direktorku; Usvojene nove cene taksi prevoza

1989
0

Danas je održana 11. redovna sednica Skupštine opštine Negotin kojoj je prisustvovalo 39 odbornika od 45 koliko broji lokalni parlament.

Suzana Sirotović, master profesor jezika i knjževnosti novi je direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković”. Rešenje o njenom imenovanju na funkciju direktora ove ustanove kulture, koju je obavljala i u periodu od 2010. do 2015. godine, usvojili su odbornici Skupštine opštine na današnjoj, 11. redovnoj sednici.

Na ovom zasedanju lokalnog parlamenta prethodno je usvojeno rešenje kojim Miloradu Grboviću, dosadašnjem direktoru Narodne biblioteke prestaje dužnost zbog isteka mandatnog perioda na koji je imenovan.

Lidija Milosavljević, zamenica šefa odborničke grupe “Aleksandar Vučić – SNS – Za našu decu”  navela je sa skupštinske govornice da je Grbović ovu funkciju u svom mandatu obavljao kvalitetno i profesionalno.

Opozicija je, pak, imala primedbe, vezane za, kako navode, učestale greške u skupštinskim materijalima, a ovoga puta “evidentne u navođenju zanimanja u samom rešenju o imenovanju”, na šta je ukazao Slađan Mihajlović, zamenik šefa odborničke grupe Narodne stranke, zatraživši od nadležnih službi da ih ispravi. Obe odluke su, međutim, usvojene većinom glasova.

Većinom glasova usvojena je i odluka o utvrđivanju cene usluge u okviru taksi tarife po kojoj mora da se obavlja taksi prevoz na teritoriji opštine Negotin.

Odluku su inicirali taksi prevoznici, koji su nedavno i podigli cene prevoza, zbog, kako su naveli, višestrukih razloga, od enormnog povećanja cena goriva, poskupljenja troškova života i novih i polovnih vozila za više od 30 odsto, delova za održavanje vozila, povećanja dažbina prema državi od penzijsko-invalidskog osiguranja do poreza, kao i zbog poskupljenja tehničkog pregleda sa četiri na 13 hiljada dinara i obaveza održavanja vozila u ovlašćenim servisima, ali i drugih razloga vezanih za poreske programe i subvencije.

Novom odlukom koju su podržali i odbornici vladajuće koalicije i opozicija, start je 100 dinara u prvoj tarifi koja važi na području Negotina od 6 do 22 sata, a 120 u drugoj tarifi od 22 do 6 časova za prevoz u Negotinu i u dane državnih i verskih praznika.

U trećoj tarifi koja se primenjuje od 6 do 22 sata u selima i u četvrtoj od 22 časa do 6 sati između naseljenih mesta i u dane verskih i državnih praznika start se ne naplaćuje.

Cena vožnje po pređenom kilometru je 80 dinara u prvoj i trećoj tarifi, a 100 u drugoj i četvrtoj, dok se čekanje po satu naplaćuje 800 dinara. U cenu taksi prevoza uračunat je i dolazak na adresu po pozivu, prevoz prtljaga u prtljažniku i prevoz ličnog prtljaga.

Usvojena je i odluka o pristupanju izradi Plana javnog zdravlja opštine Negotin, planski dokument koji definiše ciljeve, mere i aktivnosti kojim će se unaprediti javno zdravlje u lokalnoj zajednici u oblastima fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja stanovništva, promocije zdravlja i prevencije bolesti, životne sredine i zdravlja stanovništva, radne okoline i zdravlja stanovništva, organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema i postupanja u kriznim i vanrednim situacijama, kako se navodi u obrazloženju ove odluke.

“Ovo je polazni akt da bi se pristupilo izradi Plana javnog zdravlja na teritoriji opštine Negotin. Kroz odluku je propisano da mora da se obrazuje komisija koja će da uradi ovaj plan a sve u cilju poboljšanja zdravlja stanovništva za petogodišnji period, od 2023. do 2028. godine što znači da komisija koju bude formirao predsednik opštine do kraja godine mora da dostavi stručni plan da bi se odbornici krajem godine izjasnili o tome”, rekao je po završetku sednice mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Odbornici su  razmatrali i  rešenje o davanju saglasnosti na prvu izmenu programa poslovanja za 2022. godinu Javnog preduzeća za komunalne delatnosti „Badnjevo“ Negotin sa finansijskim planom,  kao i rešenje kojim je definisano kako će se trošiti subvencije.

Kako se navodi u ovom dokumentu 10 miliona dinara biće utrošeno za izmirenje obaveza prema dobavljaču za isporučeni mazut za prethodnu godinu, a 46 miliona dinara za predstojeću grejnu sezonu.

Budžetom je predviđena suma od 9 miliona dinara za subvencije za nabavku bagera od 15 tona i tarupa za bager, dok je za osnivanje Službe Zoohigijene predviđeno 6,5 miliona dinara.

Na pitanje dr Tihomira Milovanovića, šefa odborničke grupe Narodne stranke za šta je tačno opredeljeno tih 6,5 miliona dinara i da li postoji projekat budućeg prihvatilišta za pse, Dalibor Ranđelović, direktor JKP “Badnjevo” odgovorio je da su to namenska sredstva koja će se utrošiti za pripremne radove.

“Koristićemo ih da se uvede voda, struja, da se omeđi prihvatilište za pse. Projekat za prihvatilište  postoji, ali je suma znatno viša, 40 miliona dinara. Prihvatilište će se raditi po fazama, objekat po objekat”, rekao je Ranđelović.