Naslovna Politika Sednica Skupštine opštine Negotin u rukavicama i pod maskama

Sednica Skupštine opštine Negotin u rukavicama i pod maskama

988
0

Danas je u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu održana 24. redovna sednica Skupštine opštine, koja je prvobitno bila zakazana za 19. mart, ali je odložena zbog uvođenja vanrednog stanja.

Sednica lokalnog parlamenta, prva posle ukidanja vanrednog stanja održana je u skladu sa aktuelnim merama prevencije protiv širenja virusa korona – pod maskama i u rukavicama.

Odbornicima, doduše, na ulazu u Dom kulture nije merena temperatura, ali su prošli kroz dezobarijeru, dezinfikovane su im ruke, a onima koji nisu imali zaštitna sredstva podeljene su  maske i rukavice.

Ispoštovana je i preporuka o međusobnoj distanci, a sednica je, uobičajeno, završena u relativno kratkom vremenu, bez diskusije, osim što su direktori javnih preduzeća i ustanova izvestili odbornike o sadržaju izveštaja o radu i finansijskom poslovanju za 2019. ustanova kojim rukovode.

Sa 29 glasova ZA odbonici su usvojili izveštaje o radu Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, Muzeja Кrajine, Istorijskog arhiva Negotin, Centra za socijalni rad, Turističke organizacije opštine Negotin, Doma kulture „Stevan Mokranjac“,  a dali su i saglasnost na program poslovanja sa finansijskim planom Javnog preduzeća „Bogovina“ Bor za 2020.

Većinom  glasova usvojena je i odluku da roditelji ili staratelji dece koja koriste usluge Predškolske ustanove “Pčelica” tu uslugu neće platiti za period od 16. marta do 10. maja, a od 11. maja na dalje, ukoliko neće pohađati vrtić, plaćaće 50 odsto od cene.

Dužnosti direktora Centra za socijalni rad razrešen je Dane Surudžić, diplomirani specijalni pedagog, a na to mesto je imenovana Jelena Vezurić, master socijalni radnik iz Negotina.

Surudžić je, inače, ostavku na ovu fukciju podneo još 6. decembra 2018. iz ličnih razloga, a u međuvremenu mu je istekao i mandat. Saglasnost za imenovanje Jelene Vezurić dalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Većinom glasova usvojena je i odluka o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju visokonaponskog voda Đerdap dva – Nikine vode, ali i odluka o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije za kompleks hemijske industrije u Prahovu, koju je u vreme vanrednog stanja doneo predsednik Opštine Negotin.

Usvojene su i sve planirane odluke i akta iz domena rada lokalne samouprave.

Sednica, kojom je predsedavao mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin je, inače, počela minutom ćutanja u spomen na naše sugrađane i građane Srbije, preminule od posledica kovida-19.

I današnjoj sednici nisu prisustvovali odbornici Demokratske stranke koji od prošlog februara bojkotuju rad lokalnog parlamenta, a iako joj je prisustvovao 31 odbornik sve odluke su donete sa 29, odnosno 28 glasova.