Naslovna Društvo Sedmoj akciji preventivnih pregleda odazvalo se 135 Negotinaca

Sedmoj akciji preventivnih pregleda odazvalo se 135 Negotinaca

172
0

Lekari negotinskog Zdravstvenog centra pregledali su, u okviru jučerašnje akcije besplatnih preventivnih pregleda, koje je iniciralo Ministartstvo zdravlja, 135 pacijenata, od kojih je njih nekoliko upućeno na dalju dijagnostiku.

Najviše interesovanja pacijenata vladala je, kao i pri ranijim akcijama, za ultrazvuk abdomena, odnosno jetre, žučne kese i žučnih puteva, pankreasa, slezine i bubrega.

Specijalisti-radiolozi pregledali su 85 pacijenata, od kojih je jedan zbog promene na glavi pankreasa upućen na dalja snimanja.

Kod 54 žena urađen je ginekološki pregled i PAPA test. Zbog indicija nekoliko je upućeno na kolposkopski pregled grlića materice i ultrazvučni pregled male karlice, a dvema pacijentkinjama je zbog tumorskih promena na telu materice savetovano snimanje skenerom ili magnetnom rezonancom.

Obavljen je i 61 pregled mladeža, a preventivno su, zbog praćenja eventualnih promena, zakazane naknadno i dve kontrole.

Obavljeno je i 37 internističkih pregleda sa EKG nalazom, a kod dva pacijenta sa poremećajima ritma i ultrazvučni pregled srca.

Pacijentima je tim lekara negotinskog Zdravstvenog centra radio i auskultatorne preglede srca i pluća, merio krvni pritisak, a kod onih pacijenata, koji su to i zahtevali, rađene su i analize vrednosti šećera u krvi.