Naslovna Kultura Sedmi Vokalni etno festival mladih u Negotinu biće održan onlajn

Sedmi Vokalni etno festival mladih u Negotinu biće održan onlajn

685
0

Vokalni etno festival mladih (VEF) u Negotinu koji poslednjih godina u maju okuplja vokalne grupe i ansamble iz Srbije i zemalja u okruženju ove godine biće održan sedmi put, ali – onlajn.

Takmičarski deo Vokalnog etno festivala mladih uz učešče devet pevačkih i etno grupa: “Đurđevak” Centra za kulturu Bor, Odseka srpskog tradicionalnog pevanja i sviranja beogradske srednje muzičke škole “Mokranjac”, SKUD “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora, “Simonida” iz Nevesinja, KUD Batajnica, “Gusle” iz Kikinde, KUD “Mijat Mašković” iz Kolašina i “Vreteno” iz  Banatskog Karađorđeva, održavaće se do 16. oktobra.

“Sve odabrane grupe će biti predstavljene preko jutjub kanala Kreativnog udruženja “Nego”, jedna za drugom, a zatim će stručni žiri, inače i predavači naših etno radionica, održanih u okviru festivala, u sastavu: dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, kompozitor i profesor, Marija Vitas, etnomuzikolog i novinar i Zoran Bogdanović, etnomuzikolog i docent, odlučivati ko je najbolji”, kaže Danijela Marković iz Kreativnog udruženja “Nego”.

Etno grupa “Grivna” OMŠ “Konstantin Babić” iz Kladova, jedan od pobednika VEF-a 2019.

Vokalni etno festival mladih osnovan je 2014. sa ciljem da promoviše tradicionalnu etno muziku, da aktivno uključuje mlade u njeno očuvanje kao i da podstiče njihovu kreativnu interpretaciju.

“Drugačiji je ovaj sedmi VEF ali, nadamo se, uzbudljiv i lep na svoj način. Možda će baš zbog čitave situacije u kojoj se nalazimo široj publici u regionu, ali i u čitavoj Srbiji, biti zanimljivo da pristupi ovakvom izvođenju Vokalnog etno festivala mladih”,  dodaje Danijela Marković i ističe da je planirano da se dodela nagrada najboljima u kategorijama tradicionalnog pevanja i obrada upriliči 24. oktobra.

Pevačka grupa Odseka za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ “Mokranjac” iz Beograda, jedan od pobednika VEF-a 2019.

Negujući kulturne i tradicionalne vrednosti, VEF edukuje mlade utičući na razmenu iskustava i na unapređenje znanja, a sve to u Negotinu, Mokranjčevom gradu i gradu sa bogatom kulturnom i muzičkom tradicijom.

“VEF i jeste osmišljen kao naša najkompleksnija radionica baš sa idejom da ovde u Negotinu, na izvoru sa koga se napajao i sam Mokranjac očuvamo tradiciju narodnog pevanja i vokalne tradicionalne muzike, uopšte”, ističe Dušanka Botunjac iz Udruženja “Nego”.