Naslovna Društvo Sedma akcija besplatnih preventivnih pregleda u Negotinu

Sedma akcija besplatnih preventivnih pregleda u Negotinu

348
0

U negotinskom Zdravstvenom centru u nedelju, 25.marta, kao i u stotinu zdravstvenih ustanova u Srbiji, biće organizovana sedma po redu akcija besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja.

Ilustracija; pixabay.com

Zainteresovani za ove preventivne lekarske preglede, bez obzira da li imaju ili ne zdravstvenu knjižicu, mogu da dođu u nedelju od 8 do 16 časova u službu Opšte medicine Doma zdravlja, odakle će biti upućeni na preglede.

U okviru sedme akcije preventivnih pregleda, koje je iniciralo Ministarstvo zdravlja, građanima će biti urađen ultrazvučni pregled abdomena, odnosno jetre, žučne kese i žučnih puteva, pankreasa, slezine i bubrega. Preglede će obaviti tim specijalista – radiologa.

Predviđen je i dermatološki pregled mladeža na koži, koje će obavljati specijalista dermatolog dr Ljiljana Makajić – Đorđieska, kao i ginekološki pregledi sa PAPA testom, koje će raditi tim specijalista – ginekologa negotinskog Zdravstvenog centra. Prema indicijama uradiće se kolposkopski pregled grlića materice i ultrazvučni pregled male karlice.

“Pored navedenih pregleda uradiće se auskultatorni pregled srca i pluća, merenje krvnog pritiska, EKG – nalaz, merenje vrednosti šećera u krvi za one pacijente koji budu zainteresovani za ovu vrstu pregleda”, kaže dr Vidosava Paunović-Barbulović, specijalista interne medicine i vršilac dužnosti direktora ZC Negotin koja će, uz dr Jasminu Živanović, načelnicu Opšte službe, obavljati ovu vrstu pregleda.