Naslovna Društvo Savet za bezbednost opštine Negotin: Situacija stabilna, škole pokazale visok stepen odgovornosti

Savet za bezbednost opštine Negotin: Situacija stabilna, škole pokazale visok stepen odgovornosti

1357
0

Povodom dojava da su u osam osnovnih škola opštine Negotin postavljene eksplozivne naprave zasedao je lokalni Savet za bezbednost.

Lokalni Savet za bezbednost opštine Negotin kojim je predsedavao Vladimir Veličković, predsednik opštine ocenio je da je situacija u osnovnim školama na teritoriji lokalne samouprave stabilna i da su škole pokazale visok stepen odgovornosti sprovodeći sve mere bezbednosti.

„Pregled škola je pokazao da je situacija stabilna, da su naše vaspitno obrazovne ustanove bezbedne. Škole su se pridržavale mera koje su tekuće, ni u jednoj ništa sumnjivo nije pronađeno“, ističe Vladimir Veličković.

Sastanku Saveta za bezbednost pored opštinskih zvaničnika prisustvovali su i predstavnici Policijske stanice u Negotinu, koordinatori osnovnih i srednjih škola opštine, ali i direktori javnih i ustanova kulture, kao i negotinskog Zdravstvenog centra.

„Kod nas se ovo prvi put dešava otkad su na teritoriji cele naše republike počeli ovi sajber napadi. Cilj nam je bio da na ovom sastanku ukažemo na opasnost koja nije fizička, koliko je psihička, ali da postoji mogućnost da u svakom trenutku budemo spremni i da znamo kako bi u tim trenucima trebalo da se ponašmo da ne bi došlo do nekih nenadanih situacija“, rekao je Veličković.

Dojave o eksplozivnim napravama koje su navodno postavljene u osnovnim školama na teritoriji opštine Negotin stigle su na i-mejl adrese osam vaspitno obrazovnih ustanova, od kojih su četiri u Negotinu i četiri u selima Kobišnica, Prahovo, Dušanovac i Rajac. Preteća pisma su na i-mejl adrese ovih ustanova u 5 sati i 45 minuta.

“Zahvaljujući dobroj koordinaciji direktora negotinskih osnovnih škola mi smo u nekoliko minuta obezbedili  da se ustanove oslobode radnika koji su već tada bili na poslu. U isto vreme smo obezbedili i da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova krenu sa svojim aktivnosti i moramo u ovom trenutku da kažemo da se to desilo u roku od nekoliko minuta, škole su bile obezbeđene i pregled ustanova je počeo. Ono što je još važno  napomenuti je da su sve škole u periodu od 6.45 do 7.10 sati obavestile roditelje o tome da deca danas  ne dolaze u školu. Dokaz je to da je veoma mali broj učenika čiji roditelji nisu primili poruke došao u školu i vraćeni su. Mislim da su ustanove pokazale da i u ovakvim vanrednim situacijama, koje su se dešavale drugim školama u Srbiji, spremnost da odgovore i na ovakvu jednu neprijatnu situaciju i da smo u najboljoj meri, ne šireći paniku, odradili sve ono što se od nas očekuje“, kaže Dejan Kojčinović, koorodinator osnovnih škola u opštini Negotin i direktor OŠ „Vuk Karadžić“.

Za učenike svih škola koje su dobile dojavu o bombama organizovana je onlajn nastava. Srednje škole u opštini Negotin, ali i osnovne škole u Jabukovcu, Štubiku i Urovici kojima nisu stigli preteća pisma, danas su organizovale nastavu.

„Mesta za paniku nema i mi moramo da budemo svesni, kada se ovako neke situacije dese, da reagujemo razumom, da budemo smireni, da ne bi došlo do neželjenih posledica. Neophodno je da se u svim javnim ustanovama obezbedi veći stepen bezbednosti, da zaposleni budu što spremniji da u datoj situaciji pravovremeno i adekvatno reaguju. Apelujem i na građane na veći stepen pripravnosti. Ovo očigledno jeste psihološki rat, ali obazrivost mora da postoji“, istakao je nakon sednice lokalnog Saveta za bezbednost Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.