Naslovna Društvo Savet dana: Zašto je dobro šetati se i zašto baš na Mokranjskim...

Savet dana: Zašto je dobro šetati se i zašto baš na Mokranjskim stenama?

1174
0

Hodanje je velika blagodet i predstavlja najlakši i najbezbedniji put do zdravlja duha i tela.

Hodanje produžava život i omogućava nam da u njemu uživamo. Redovna šetnja poboljšava naše psihofizičko stanje, jača svaki mišić u telu, da pri tome ne izaziva dodatno opterećenje.

Nakon tridesetominutne šetnje, telo počinje sa lučenjem serotonina i endofilina, hormona sreće, i na taj način smanjuje stres, a oslobađanje od stresa blagotvorno deluje na san.

Redovna šetnja povoljno utiče na rad srca i na krvotok, ubrzaće sagorevanje kalorične hrane pa i na taj način smanjujemo rizik od savremenih bolesti.

Šetnja, u atraktivnim predelima, gde na svakom koraku imaš vodopad, gde se bistra voda penuša, a količina hormona sreće naglo se povećava.

Moja preporuka vama su Mokranjske stene!

Svako ko se upusti u avanturu prolaska kroz kratku klisuru ostaje zapanjen naglom promenom ambijenta i utiskom netaknute divljine klisure, a posebna nagrada ga čeka na izlasku iz klisure sa spektakularnim prizorom brzaka, kaskada i vodopada, divlje reke koja se račva u više krakova i survava u akumulativno jezerce u podnožju vodopada.

Mokranjske stene su izuzetno vredan fenomen u prirodi istočne Srbije. Po stepenu atraktivnosti, unikatnosti i visoke estetičnosti predstavlja izvornu i reprezentativnu vrednost geomorfološkog i hidrološkog nasleđa, pa ih kao takvu treba čuvati.