Naslovna Kultura Saradnja Muzeja Krajine i Zamka kulture Belimarković iz Vrnjačke banje

Saradnja Muzeja Krajine i Zamka kulture Belimarković iz Vrnjačke banje

401
0

Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca – izložba koja večeras otvara 13. Festival klasične  muzike Vrnjci u Vrnjačkoj banji.

Porodica Mokranjac; fotografija se čuva u arhivi Muzeja Krajine u Negotinu

Festival klasične muzike u Vrnjačkoj banji biće otvoren večeras 20 sati, u pratećem programu, izložbom pod nazivom „Muzejska zaostavština Stevana Mokranjca“.

Izložbom će biti prikazan delić bogate Mokranjčeve zaostavštine o kojoj Muzej Krajine brine već više od 50 godina.

„Izložbu smo tek štampali. Nije do sada nigde predstavljena. Biće postavljen 21 pano. Par panoa je o Mokranjčevom životu, a akcenat  je na pismima i  Mokranjčevoj prepisci. U našem fondu čuva se pet pisama. Četiri su pisma Mokranjčeve žene Mice i jedno njegovog prijatelja, pesnika. U fondu je i 365 razglednica. Jako su zanimljive razglednice gde Mokranjac piše u delovima, tri ili čak šest razgledica gde on nastavlja rečenicu. Tada su razglednice bile sa malim prostorom za pisanje. Tu se vidi intima Mokranjca i njegove supruge i njegova duhovitost“, za NG portal govori Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine najavljujući saradnju Muzeja i Zamka Belimarković iz Vrnjačke banje.

Izložba je prevedena na engleski jezik pa postoji mogućnost međunarodnog predstavljanja.

Muzej Krajine čuva 365 razglednica koje je Mokranjac slao svojoj Miciki

Negotinski Muzej Krajine ima četiri izložbe koje će ponuditi preko muzejske mreže.

„Volimo da se predstavljamo drugima, volimo da ugostimo srodne institucije kulture. Želimo da imamo putujuće izložbe kao što je izložba „Bitka na Legetu“  i „Nasleđe i priroda“, ali i izložba koja je trenutno u centru grada. Nedavno smo preko lokalne samouprave dobili ponudu da idemo u Turnu Severin gde bi bila predstavljena replika izložbe iz centra grada koja pokazuje kulturnu baštinu Negotina“, kaže za naš portal direktor Muzeja Krajine, Ivica Trajković.