Naslovna Hronika Saobraćajna kontrola na putevima širom Srbije do 22.aprila

Saobraćajna kontrola na putevima širom Srbije do 22.aprila

176
0

Pripadnici Uprave saobraćajne policije do 22. aprila sprovešće pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila.

fotografija: Igor Mitrović

Analize pokazuju da je svaki treći saobraćajni prekršaj u Srbiji prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila.

Svaka kontrola vozača, odnosno vozila, podrazumeva i obavezno alkotestiranje vozača, a prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu, saobraćajni policajci će kontrolisati i da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosne pojaseve.

U okviru ove međunarodne akcije, realizovaće se i akcija „Spid maraton“ (Speed Marathon), koja se takođe sprovodi na svim evropskim putevima, a tokom koje će biti merena brzina na najvažnijim putnim pravcima neprekidno u trajanju od 24 časa, 18. i 19. aprila od šest sati ujutru. U tom periodu biće angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine, dodaje MUP u saopštenju.

Tokom prošlogodišnje akcije „Spid maraton“, za 24 časa na evropskim putevima otkrivena su ukupno 151.073 prekršaja prekoračenja brzine, od čega je u Srbiji otkriveno 2.895 prekršaja.

Analize pokazuju da je svaki treći saobraćajni prekršaj u Srbiji prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila. Istovremeno, neprilagođena brzina javlja se kao uticajni faktor u gotovo polovini saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.