Naslovna Ekonomija Sanacija posledica nedavnog nevremena: Kako i gde prijaviti štetu

Sanacija posledica nedavnog nevremena: Kako i gde prijaviti štetu

526
0

Nakon što su kiša i grad u devet sela i tri prigradska naselja prouzrokovali u noći između 8. i 9. maja, u delu opštine Negotin proglašena je vanredna situacija. Formiran je stručno operativni tim a počinju i prijavljivanje štete.

Rajac; Foto: Velja Žurkić

Kako bi evidentirale štete koje je nevreme u noći između 8. i 9. maja prouzrokovalo u selima Rajac, Čubra, Rečka, Mokranje, Rogljevo, Aleksandrovac, Crnomasnica i Vratna kao i u prigradskim naseljima Badnjevo, Bukovo i Bratujevac, oštećena domaćinstva će moći da od ponedeljka, 13. maja sve štete nastale na objektima i poljoprivrednim kulturama prijave, da bi nedavno formiran Stručno operativni tim izašao na teren i štetu procenio.

Prijavljivanje štete na poljoprivrednim gazdinstvima i poljoprivrednim kulturama, oštećeni građani ili drugi imaoci poljoprivrednih dobara, kao što su manastiri, škole, mesne zajednice i drugi, prijavljivaće u Opštinskom uslužnom centru i kancelariji 73 u zgradi opštine Negotin. Potrebno je da dođu i lično popune formular.

Prijavljivanje za procenu štete na građevinskim i pomoćnim objektima građani će moći, takođe lično, da prijave u kancelariji broj 61 u zgradi opštine Negotin.

U Štabu za vanredne situacije ističu da je formiran Stručno operativni tim za obilazak terena, čiji je zadatak da sačini izveštaja i proceni nastalih šteta sa predlogom mera za otklanjanje.

„U večernjim časovima 8. i 9. maja deo teritorije opštine Negotin zahvatilo je jako nevreme praćeno obilnim padavinama i gradom. Situacinom centru za obaveštavanje opštine Negotin kao i rukovodstvu opštine 9. maja stizale su na desetina prijava građana sa ugroženog područja radi prijave nastalih šteta kako na putnoj infrastrukturi, poljoprivrednim kulturama tako i pojedinačnih slučajeva ugrožavanja stamenih objekata. Prema izveštaju Protivgradne stanice Crni vrh, protivgradni strelci su sa tri protivgradne stanice na teritoriji opštine Negotin dejstvovali  ispaljivanjem 26 protivgradnih raketa“, navode u Štabu.

U selima Čubra, Rečka, Mokranje, Rogljevo, Rajac, Aleksandrovac, Crnomasnica, Vratna kao i u naseljima Badnjevo, Bukovo i Bratujevac na snazi je vanredna situacija.