Naslovna Društvo Sajam zapošljavanja u Negotinu privukao veliki broj nezaposlenih

Sajam zapošljavanja u Negotinu privukao veliki broj nezaposlenih

832
0

Ovogodišnjem, 12. po redu Sajmu zapošljavanja, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Bor i Opštine Negotin, odazvalo se 29 poslodavaca koji su iskazali potrebe za 131 radnim mestom.

Veliki broj mladih, ali i nezaposlenih u srednjim godinama odazvalo se pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje da učestvuju na 12.Sajmu zapošljavanja u Negotinu.

I karakteristika ovog Sajma, kao i prethodnih, bila je činjenica da na postojećem tržištu rada, na osnovu iskazanih potreba, mesta ima uglavnom za nekvalifikovane radnike i one sa trećim i četvrtim stepenom stručnosti.

Jedina radna mesta za nezaposlene sa fakultetskom diplomom ponudili su: Agrodiskont “Flora” koji traži diplomiranog inženjera inženjera poljoprivrede, kao i DOO “Spajić”, koji je oglasio potrebu za ukupno 12 radnika trećeg i sedmog stepena stručnosti na radnim mestima komercijalista, knjigovođa i manipulant.

“Naš prioritet je da stvorimo bolje uslove za otvaranje radnih mesta i preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje utičemo da se broj nezaposlenih lica u našoj opštini smanjuje”, rekao je na otvaranju Sajma Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, podsetivši da je ove godine iz opštinske kase izdvojeno tri miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja, kroz programe samozapošljavanja i stručne prakse.

Na 12. Sajmu zapošljavanja u Negotinu, najviše radnika, čak 15 tražila je kompanija “Tekijanka”, kojoj su potrebni prodavci i mesari.

Asocijacija za razvoj opštine Negotin tražila je šest gerontodomaćica, DOO “Mihajlović” iz Bukovča pet pomoćnih radnika i čistačica, “Generali osiguranje” pet savetnika za osiguranje života.

Po tri radnika su bila potrebna poslodavcima: DOO “Alta boje” (prodavac i pomoćni radnik), DOO “Verona” (elektromonter i trgovac), DOO “Šeik petrol” (manipulant sa gorivom),SZR “Peki” (limar i bravar), DOO “Aleksandrović” (prodavac i kasir), SUR “Odisej” (konobar, šanker, kuvar) i “Del Mar Caffe” (konobar, šanker).

Opštinska uprava tražila je šest maturanata gimnazije i nekvalifikovanih radnika, Istorijski arhiv pet, Turistička organizacija osam, a Muzej Krajine pet nekvalifikovanih za poslove po konkursu za javne radove, koji je do 2.aprila bio otvoren.

Koliko Sajam zapošljavanja i zaista može da pomogne nekom da dođe dugoročno do radnog mesta?

Mišljenja na ovo pitanje su podeljena. Jedni se nadaju da je Sajam idealna prilika da se neko zaposli ili bar da predstavi sebe poslodavcu.

Drugi navode da su u pitanju mesta “koja posle tri ili šest meseci poslodavci popune drugima sa evidencije nezaposlenih”. Ima i onih koji misle da Sajam služi poslodavcima za „reklamiranje, ali ne i za eventualni prijem novih radnika“, a Nacionalnoj službi da „opravda svoje postojanje“.

Neki od nezaposlenih ističu da ih, iako redovno svoje radne biografije predaju na Sajmovima prijavljenim poslodavcima, niko nije pozvao na razgovor, a one koje jeste da su na razgovoru saznali da je “radno vreme fleksibilno, opis radnog mesta širok i podrazumeva više pozicija, a plata minimalna”.

Činjenica je da su u martu, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Negotinu, bila 2.402 Negotinca, od kojih su polovina – žene.

Čak 40 odsto nezaposlenih ima treći i četvrti stepen stručne spreme, a 10 odsto su nezaposleni sa diplomom više ili visoke škole.

“Karakteristično za Negotin je jako veliki procenat nestručnih lica na evidenciji, onih bez škole ili sa nekoliko razreda srednje škole, znači nekvalifikovani i radnici sa nezavršenom srednjom školom. Oni čine polovinu ukupnog broja nezaposlenosti”, saznali smo od Sonje Stanković, direktorke Filijale NSZ u Boru.