Naslovna Kultura Sajam suvenira i starih zanata u Negotinu: Tradicija na prvom mestu

Sajam suvenira i starih zanata u Negotinu: Tradicija na prvom mestu [Foto]

471
0

Dvodnevna prodajno izložbena manifestacija Sajam suvenira i starih zanata, jedan je od najatraktivnijih sadržaja turističke ponude negotinskog kraja koji promoviše stare običaje, zanate, etno trpezu, pesmu, igru i druge specifičnosti vekovima stvarane u istočnoj Srbiji.

Turistička organizacija opštine Negotin, uz pomoć brojnih sponzora, tehničku podršku Doma kulture “Stevan Mokranjac” i pokroviteljstvo Opštine Negotin ovogodišnji Sajam suvenira i starih zanata organizuje sa ciljem da promoviše kulturne, turističke i privredne potencijale ovog dela istočne Srbije.

Sofija Lazić

Na 40 štandova brojni izlagači predstavili su se, pre svega, ponudom pretežno domaće radinosti, nakitom, ukrasnim predmetima, suvenirima, ali i proizvodima od meda, liciderskim srcima i drugim poslasticama.

Nemanja Stanojević

Prve večeri Sajma organizovan je i program “Etno zvuk” na kojem su posetioci u gradskom parku bili u prilici da čuju Sofiju Lazić iz Štubika, od jeseni učenicu Srednje muzičke škole u Nišu, zatim frulaša Nemanju Stanojević iz Jasenice, člana KUD ”Živorad Petrović-Dudić” iz Jasenice i KUD “Stevan Mokranjac” iz Negotina i vokalnu solistkinju Desanku Antić, članicu KUD “Vrelo” iz Šarkamena.

Desanka Antić

“Balkanski istočnici” i Vionera Paunović, laureat serijala “Šljivik” i nosilac titule čuvara narodne baštine nastupom u Muzičkom paviljonu promovisali su nedavno osnovano Udruženje “Balkanski istočnici”, čiji je cilj da prikaže životna ostvarenja i zajedničku muziku maestra  Mileta Paunovića, začetnika i pokretača istoimene muzičke etno grupe.

Vionera Paunović i „Balkanski istočnici“

“Balkanske istočnjake”, pored Vionere Paunović, čine i vrsni muzičari:  Branimir Ikonić (harmonika), Vladimir Cokić (harmonika), Slavoljub Petrović (bas gitara), Milan Nikolić, (kontrabas) i Božidar Simeonov, gajdaš iz Bugarske.

Dečji ansambl KUD „Stevan Mokranjac“, Negotin

Za kraj ovog veoma posećenog programa igrama iz našeg kraja predstavili su se najmlađi, članovi dečjeg ansambla KUD “Stevan Mokranjac”, pod upravom umetničkog rukovodioca Miroslava Živanovića.