Naslovna Društvo Sa novom godinom i nova poskupljenja: Skuplja TV pretplata, PCR testiranje…

Sa novom godinom i nova poskupljenja: Skuplja TV pretplata, PCR testiranje…

620
0

Sa početkom nove kalendarske godine građane su dočekala nova poskupljenja, uslovljena izmenama pojedinih zakona, kojima su propisane veće akcize i takse.

 

Sa prvim danom januara povećana je cena TV pretplatu, za PCR testiranja na lični zahtev,  očekuje se poskupljenje benzina i cigareta, a od 1.februara poskupljuje i struja.

TV pretplata za RTS i RTV od 1. januara povećana je sa 255 dinara na 299 dinara, na osnovu predloga izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse, koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Sa prvim danom januara cena PCR testiranja na lični zahtev poskupela je za 50 odsto, po novoj odluci Vlade, a na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.  Testiranje na lični zahtev sada košta 9.000 umesto 6.000 koliko su građani do sada plaćali.

Zbog povećane cene nafte na svetskim berzama za 33 odsto u poslednjih mesec i po dana vozače tokom januara mogao bi da poskupi i benzin i to za dva do četiri dinara po litru.

Očekuje se i povećanje cena cigareta za 10 dinara po paklici zbog predloženih izmena zakona o akcizama, pa bi najjeftinije cigarete koštale 270, a one kvalitetnije 400 dinara.

Od 1.februara električna energija će biti skuplja za 3,4 odsto za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, u koje spadaju domaćinstva i mali kupci, a koja je utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda, bez poreza i taksi, na 7,867 dinara po kilovat satu.