Naslovna Kultura Sa Miljanom Ristićem u/na „Ludilu ljubavi“

Sa Miljanom Ristićem u/na „Ludilu ljubavi“

384
0

U galeriji Mokranjčeve rodne kuće promovisana je knjiga „Ludilo ljubavi“ Miljana Ristića. Osim autora o knjizi su govorili Marija Stakić i Ivica Trajković, a stihove je govorio Ivan Stević.

„Važno je, možda,
i to da znamo,
čovek je željan, tek ako želi.
I ako sebe celog damo,
tek tada i možemo biti celi”.

Upravo je ovim stihovima iz pesme “Opomena” Miroslava Antića promociju knjige o ženi, pre svega, “Ludilo ljubavi” Miljana Ristića, započeo Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Sam autor je o svojim stihovima i prozi u ovoj knjizi govorio što kroz poeziju, a što i kroz samo obrazloženje zašto je ova knjiga nastala i kome je zapravo posvećena.

“Poezija je posvećena mojim imaginarnim, stvarnim i neuzvraćenom ljubavima, ljubavima zbog kojih sam patio, bio tužan i nesrećan, ljubavima koje su me učinile neizmerno srećnim”, rekao je Miljan Ristić, čija je šesta knjiga, “Ludilo ljubavi” svetlost dana ugledala kao autorsko izdanje.

Knjiga “Ludilo ljubavi”, kaže Ristić, nastajala je i sazrevala 20 godina. Nju je iznudilo vreme, koje ljubavi – nije naklonjeno.

“Sa svih strana pritiska nas negativna energija, zlo, zavist, mržnja, netrpeljivost… Ljudi su postali ljubomorni, pakosni, zavidni, zlonamerni, a nikad više im nije bila potrebnija ljubav i pažnja, kako da je pruže, tako i da je prihvate, samo da bi mogli da prebrode okrutnu i surovu realnost u kojoj žive. Zato sam ja pisao o ljubavi, iako znam da će to možda zvučati i izgledati patetično”, rekao je Ristić.

Promociju ovog autorskog izdanja uveličali su i Marija Stakić, profesor srpskog jezika i lektor ovog Ristićevog izdanja, kao i Ivan Stević, učenik negotinske Tehničke škole, koji je kazivao Ristićevu poeziju, a koji će i sam uskoro publikovati svoju knjigu.

“Zbirka prati viđenje ljubavi kroz razne životne dobi, od erotičnih i plahovitih strastvenih zanosa rane mladosti, do poimanja platonske i porodične ljubavi”, zaključuje Miljan Ristić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.