Naslovna Društvo Ruska „Mobilna klinika“ boravila i u negotinskim selima

Ruska „Mobilna klinika“ boravila i u negotinskim selima

876
0

Humanitarna akcija „Mobilna klinika” koju realizuju „Narodna diplomatija” i „Ruska humanitarna misija”  boravila je ovih dana i u opštini Negotin.

Ekipa ruske „Mobilne klinike“  koja 15 dana boravi u Borskom okrugu obišla je i negotinska sela Jabukovac, Aleksandrovac, Kovilovo, Plavnu i Štubik.

 „Humanitarna akcija „Mobilna klinika“ predstavlja mogućnost da u saradnji sa srpskim kolegama pregledamo pacijente, dajemo im savete, korigujemo im terapiju ukoliko je to potrebno i to je jedan način više da razmenjujemo znanje i iskustvo“, kaže dr Viktor Belinski, specijalista anesteziologije i reanimatologije.

Pregledi su usmereni, pre svega, na stariju populaciju, na pacijente koji nemaju mogućnost da češće kontrolišu svoje zdravlje, kao i one koji nemaju zdravstveno osiguranja, kao i na sve ostale meštane.

„Ovo je i inače dan kada mi ordiniramo u selu. Kolega iz Rusije je takođe obavljao preglede pacijenata koji su hteli da se pregledaju. Koliko sam mogao da primetim i kolega je obavljao preglede opšte medicine, s tim što oni imaju mogućnost da urade EKG, što mi ovde i na terenu nemamo“, kaže dr Dragan Marinković, specijalista opšte medicine Zdravstvenog centra u Negotinu.

Humanitarnu akciju „Mobilna klinika” realizuju udruženje „Narodna diplomatija” iz Srbije i nevladina ruska organizacija „Ruska humanitarna misija”. Do subote će ekipa ruskih lekara obići i ostale opštine  Borskog okruga.

„Kao i u svakoj opštini u Srbiji mogu da je i ove prisutan visok nivo medicinske edukacije kako u radu sa pacijentima tako i među samim osobljem, posebno bih istakao srdačan prijem na koji smo naišli u negotinskom kraju, ali i drugim opštinama Borskog okruga. Mogu da kažem da su pacijenti zbrinuti na adekvatan način, da ovdašnje medicinsko osoblje prepisuje adekvatnu terapiju koja im pomaže da regulišu sve svoje zdravstvene probleme i jako sam zadovoljan i zahvalan na svemu pruženom“, rekao je dr Belinski.

Cilj ove humanitarne misije, u okviru koje se obavljaju preventivni pregledi srca, pluća, merenje pritiska i šećera u krvi je da omogući i pacijentima iz seoskih sredina kvalitetnu medicinsku pomoć.

 “Dobar je bio odziv meštana, ljudi su zadovoljni i dobro bi bilo da ovakve posete budu češće. Mi inače imamo lekara u selu dvaput nedeljno”, kaže Mića Mihajlović, predsednik Saveta Mesne zajednice Štubik.