Naslovna Kultura Rumunski hor „Vox Dunaris“ gost Negotina

Rumunski hor „Vox Dunaris“ gost Negotina

278
0

Hor srednje umetničke škole „Ioan Stefan Paulian“ iz Drobete-Turn Severina predstavio se na 53. „Mokranjčevim danima“  u okviru programa „Klasika u 11“.

Hor iz Rumunije, kojim rukovodi dirigent Viorel Dorin Bala, odlučio se da publici izvede svoju tradicionalnu muziku, koju su harmonizovali i aranžirali za hor poznati rumunski kompozitori Augustin Bena, Georgi Dima, Georgi Danga, Eugen Simionesku i drugi.

„Naš hor iz naše tradicije neguje najbolje tekovine. Zato smo se odlučili da za ovo predstavljanje u Negotinu pokažemo tradicionalnu rumunsku vokalnu muziku“, kaže Viorel Dorin Bala.

Hor Srednje umetničke škole “Ioan Stefan Paulian“ iz Turn Severina sa uspehom sarađuje i sa negotinskim horom “Vivak-2015”, a na svom repertoaru, između ostalih ima i „Ima jedna u Srbiji Krajina“, koju je na stihove Negotinca Krste Stankovića komponovao Ivan Ilić.

Ovu kompoziciju su horisti iz Turn Severina i Negotina zajednički izveli na ovogodišnjim Majskim svečanostima. Gosti iz Rumunije priredili su, tom prilikom i mini koncert na kojem je učestvovao Hor “Vox Dunaris”, ali i nagrađivani instrumentalisti ove umetničke škole.