Naslovna Društvo Rukovodstvo Planinarskog saveza Srbije posetilo PD “Deli Jovan”

Rukovodstvo Planinarskog saveza Srbije posetilo PD “Deli Jovan”

449
0

Delegacija Planinarskog saveza Srbije posetila je negotinsko Planinarsko društvo „Deli Jovan“. U okviru ove posete organizovan je i sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave.

Članovi Planinarskog društva „Deli Jovan“ iz Negotina upoznali su Isa Planića, predsednika Planinarskog saveza Srbije sa svojim aktivnostima i planovima za obeležavanje sedme decenije društva, koje je osnovano 1954. kao Planinarsko društvo „Miomir Radosavljević Piki“, da bi ime „Deli Jovan“ ponelo već januara naredne godine na godišnjoj skupštini.

“Planinarsko drustvo “Deli Jovan” obnovilo je po drugi put rad 2005. godine sa uverenjem da će ovaj treći početak rada društva biti dugovečniji od prethodnih pokušaja. Primljeno je u Planinarski savez Srbije 2007. U proteklom periodu članovi našeg društva  redovno učestvuju na regionalnim i republičkim akcijama u našem okruženju, organizovane su akcije sa osnovnim školama koje su finansirani kroz projekte opštine Negotin, osvajani  su i vrhovi na Olimpu, Triglavu , Musali , Araratu, Elbrusu i tako dalje”, podsetio je Boban Đorđević, načelnik PD “Deli Jovan”.

Sastanku u prostorijama Mesne zajednice Bregalnica pored članova Upravnog odbora negotinskog Planinarskog društva prisustvovali su i Valentina Toković, načelnik PSS i Neda Milošević, član Nadzornog odbora, ali i Dalibor Mašić, član Opštinskog veća opštine Negotin, zadužen za sport i omladinu, kao i Dušan Matejević, sekretar Sportskog saveza opštine Negotin.

“Ovaj deo Srbije je za nas od velikog značaja. PD “Deli Jovan” za dve godine, 2024. obeležava 70  godina svog postojanja, to je jubilej koji valja pripremiti.  Došli smo i zbog infrastrukture, planinarski putevi i staze na Deli Jovanu i okruženju su deo koridora evropskih pešačkih puteva. Želimo da nastavimo sa uređenjem ove infrastrukture koja je od značaja ne samo za realizaciju planinarskih aktivnosti  nego i za unapređenje turističkih potencijala ovog kraja. Tu smo i da pripremimo Dane pešačenja u septembru, to je nacionalna manifestacija i tu smo i da razgovaramo o kalendaru planinarskih aktivnosti u narednom periodu”, rekao je Iso Planić, predsednik PSS i podsetio da u Srbiji postoje 182 planinarska udruženja i društva.

Članovi Upravnog odbora PD “Deli Jovan” upoznali su deo rukovodstva PSS sa svojim aktivnostima, ali i naglasili da od lokalne samouprave sa kojom dobro sarađuju očekuju da ih finansijski podrži u nešto većem novčanom iznosu nego do sada, s obzirom na broj članova, ali i na veliki broj aktivnosti koje sprovode tokom čitave godine.

“Smatramo da nije adekvatno nagrađen naš rad. Mi imamo i održamo oko dvadesetak planinarskih staza, pored redovnih aktivnosti. To su interesi ne samo našeg društva nego i turističke ponude za građane Srbije jer se tim stazama ne kreću samo planinari već i ljudi koji vole da vide naše prirodne lepote a ima ih dosta u našem kraju”, istakao je Boban Đorđević naglasivši da društvo, koje ima stotinak članova i 55 planinarskih aktivnosti godišnje za realizaciju svojih aktivnosti poslednjih godina dobija po 250.000 dinara iz opštinskog budžeta.

U lokalnoj samoupravi, međutim, ističu da će u skladu sa svojim mogućnostima nastojati da pomognu razvoj ovog rekreativnog sporta.

“Nažalost, uglavnom je nedostatak finansija osnovni problem ne samo planinara već i sportskih klubova i udruženja.  Naravno, trudimo se koliko je to u našim mogućnostima da pomognemo, bilo iz sredstava opštine Negotin ili iz donatorskih sponzorstva preko Sportskog saveza sa kojim Planinarsko društvo ima odličnu saradnju jer su im već izlazili par puta u susret. Znam da je to problem ali kažem kad god budemo mogli trudićemo se da pomognemo”, rekao je Dalibor Mašić, član Opštinskog veća.

Članovi UO PD “Deli Jovan” upoznali su rukovodstvo PSS i sa mogućim lokacijama za uspešno organizovanje planinarskih aktivnosti na nivou Saveza, ali su i razgovarali o aktivnostima sa školskom omladinom, kroz projekte sa Opštinom Negotin.

“Ovaj klub i ovaj grad deo su timočkog regiona i Timočkog planinarskog saveza, regionalne organizacije koja zauzima važno mesto u sistemu planinarskih aktivnosti PSS. U ovom kraju se nalaze planine od izuzetnog značaja za nas kao što su Deli Jovan, borski Stol, Veliki Krš, Rtanj, obronci Stare planine. Ovaj klub i Timočki planinarski savez su u fokusu pažnje ove godine za Planinarski savez Srbije“, rekao je Iso Planić.