Naslovna Kultura Roman “Usamljeni sanjar” predstavljen i negotinskoj publici

Roman “Usamljeni sanjar” predstavljen i negotinskoj publici

160
0

U promotivnoj sali dečjeg odeljenja Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ promovisana je knjiga „Usamljeni sanjar“ Danijele Doberšek iz Bora.

Roman  „Usamljeni sanjar“ borske autorke Danijele Doberšek koja se prošle godine oglasila zbirkom pesama „Dodir neba“  je, kako ističe autorka, roman o „neodustajanju od snova i roman o odlučnosti da se dosegne san o lepšoj budućnosti“.

U pripremi je i nastavak ovog romana, koji je i zasebna celina, a autorka navodi da uveliko radi i na knjizi posvećenoj deci sa posebnim potrebama.

„Ovaj roman je duboka, intimna ispovest. Ja sam junakinja ovih priča koje sam spojila u celinu, ne kažem lirski dnevnik koji je pretočen u roman. Više vodim monolog sa samom sobom, opraštam sebi neke stvari koje nisam skrivila, neke namere koje nisam imala a možda sam ih nehotice uradila. „Usamljeni sanjar“  sam ja“, kaže Danijela Doberšek.

Promociju su, pored autorke uveličali i Ružica Milosavljević, profesor srpskog jezika i književnosti, recenzent romana i zbirke pesama Danijele Doberšek, kazivanjem stihova, a na gitari i Tamara Glišić, rukovodilac Etno radionice Ustanove „Centar za kulturu grada Bora” .

„Meni je pisanje mnogo pomoglo da prvo izlečim sebe i da kao majka deteta sa posebnim potrebama dam maksimum svom sinu. Ovo je moj izduvni ventil i moj lek za sve ono što mi se dešavalo. Uspešno se borim sa njegovim problemima, pomažem mu koliko mogu, pomaže i on meni sa jedne strane, jer deca sa posebnim potrebama imaju neiskvarenu dušu, neiskvareno srce, iskreni su, daju mnogo više ljubavi nego što mislite da oni mogu da daju. Pokazuju emocije, emotivni su. Nit je on birao mene, nit sam ja  birala njega, ali se mi dopunjujemo i mi smo jedan svet“, dodaje Danijela Doberšek.

Roman „Usamljeni sanjar“ podržala je i lokalna samouprava kroz program sufinansiranja projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulture na teritoriji grada Bora za 2022.