Naslovna Društvo Rok Serbika: Bendu Negotinske gimnazije nagrada za najoriginalniji stav

Rok Serbika: Bendu Negotinske gimnazije nagrada za najoriginalniji stav

616
0

Na prvom Republičkom takmičenju srednjoškolskih rok bendova “Rok Serbika” u Zrenjaninu učestvovao je i bend Negotinske gimnazije “Speed Freak” koji je osvojio nagradu za najoriginalniji stav.

Speed Freak; Foto: Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije

Grad Zrenjanin ugostio je ove subote 13 srednjoškolskih bendova iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske. Svi oni su u čak pet sati rokenrola prikazali publici u Kulturnom centru Zrenjanina na prvom mestu da apsolutno vladaju instrumentima.

Svaka od grupa iz Srbije, ali i gosti iz Hrvatske i Republike Srpske imali su zadatak da izvedu obradu domaće i strane rok pesme,  obradu klasične kompozicije i autorsku pesmu. Pobednike su birali žiri i publika.

Bend Negotinske gimnazije, pod mentorskim vođstvom Danijele Marković, nastupio je u sastavu: Veljko Rajčić (vokal), Bogdan Jovanović (gitara), Miloš Žurkić (bas gitara/vokal) i Aleksandar Videnović (bubnjevi) i za svoj nastup osvojio nagradu stručnog žirija za najoriginalniji stav.

“Utisci su super, sve je bilo odlično, a pogotovo drugi učesnici koji su se pokazali i kao dobri muzičari i kao dobro društvo. Lično mislim da smo najveći utisak ostavili sa “Pekinškom patkom”. Imam utisak da smo bili najglasniji”, kaže Veljko Rajčić.

Foto: Negotinska gimnazija

Takmičare je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Vladan  Đurđević, basista “Nevernih beba” Katarina Epštajn, voditeljka “Pop karusela” na prvom programu Radio Beograda,  Jadranka Nešić, prvi ženski novinar – rok kritičar u staroj Jugoslaviji, Aleksandra Stanković, predsednica Udruženja nastavnika muzičke kulture i Igor Vince, multiinstrumentalista.

“Svi bendovi su bili fantastični što je potvrdio i stručni žiri i svi profesori koji su radili sa svojim đacima, rekavši da su nastupi i aranžmani kojesu  izvele grupe prevazišli sva njihova očekivanja. I stvarno je bilo sjajne energije kroz punih pet sati odlične muzike uz prepunu salu. Uživali su i Zrenjaninci i učesnici. Mi smo toplo primljeni, bili smo jedini sa tvrdim zvukom, svi ostali su više naginjali pop-roku. Prosto, svi su gledali jedne druge, slušali, učili se međusobno i na taj su način mogli da dobiju nove inspiracije, ideje za nove pesme i nove obrade. Takmičenje je pokazalo da je rok među mladima živ”, kaže Danijela Marković.

Nagradu za najbolji bend osvojio je bečejski bend “Maršali”, za najbolju autorsku pesmu “Strujni udar” iz Zrenjanina, za najbolju obradu strane pesme „Gimnazija“ iz Gradiške, a za obradu klasične kompozicije “State of mind“ iz Sombora.

Negotinskom bendu “Speed Freak” pripala je najgrada za najoriginalniji stav, a beogradskoj “Katarzi” za najbolju interakciju sa publikom.

Foto: Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije

“Naša autorska pesma „Give me your spine“ je, mislim, i ostavila najveći utisak na publiku zbog jačine i brzine i rekao bih da smo nju i najbolje odsvirali“, kaže Miloš  Žurkić.

Inicijator i organizator ovog takmičenja je Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije. Osnovna ideja da mladi bendovi dobiju priliku da predstave svoje umeće, druže se i steknu nova znanja je ispunjena. Organizatori najavljuju da će i narednih godina pomagati mladima da se slobodno izraze jezikom muzike.

„Pripremali smo se aktivno skoro dva meseca sa našom profesorkom Danijelom Marković. Pomogli su nam korisnim savetima da vladamo scenom i profesor Stefan Nikolić i iskusni negotinski muzičari“, kaže Bogdan Jovanović.