Naslovna Društvo Rogljevčani pola godine bez javne rasvete

Rogljevčani pola godine bez javne rasvete

443
0

Selo Rogljevo zbog svojih pivnica poznato po turizmu sa prvim mrakom vraća se u neko drugo vreme. I tako već skoro punih šest meseci jer pola sela uopšte nema – javnu rasvetu.

Rogljevo; Foto: Vladica Todorović

Na problem sa javnom rasvetom, koju u opštini Negotin, po ugovoru o javno – privatnom partnerstvu, potpisanom 10. septembra prošle godine, brine grupa koju čine Društvo za energetske usluge Resalta d.o.o i Emporio tim d.o.o, oba iz Beograda, sa podizvođačem Elgra Vision d.o.o. iz Ugrinovaca, firme koje, inače, učestvuju u drugim važnim državnim poslovima, ukazali su nam i meštani Rogljeva.

Oni ističu da im se ulične svetiljke ne pale još od sredine jula ove godine, kada je zbog vremenskih neprilika i posledice udara groma, rasveta prestala da radi. Od tada pola sela ima rasvetu, a pola nema.

“Evo, 21. je vek, a mi živimo bez uličnog svetla, na koje shodno svim zakonima imamo pravo. Zbog javne rasvete koja ne fukncioniše ugrožena nam je bezbednost, naročito starijim ljudima kojih u selu ima najviše. Nema koga nismo molili za pomoć, dobili obećanja, a ulične svetiljke i dalje ne rade”, ogorčeni su.

Rogljevčani kažu da će se bez svetla na ulicama i navići, ali ih brine što su kao selo sa velikim brojem staračkih domaćinstava zapostavljeni te se sa popravkom poprilično kasni. Ističu da stariji sa prvim sumrakom uopšte ne izlaze iz svojih kuća, te apeluju na nadležne da nešto hodhitno preduzmu jer ide zima, period kada se u selu i onako teže funkcioniše.

Ulične svetiljke ne rade ni na Rogljevačkim pivnicama, ali je tamo problem delimično rešen, postavljanjem reflektora koji osvetljavaju širi centar ove turističke destinacije.