Naslovna Kultura „Ritam i harmonija“ Branislava Ristića u Muzeju Hajduk Veljka

„Ritam i harmonija“ Branislava Ristića u Muzeju Hajduk Veljka

244
0

Akademski vajar Branislav Ristić iz Uroševca otvorio je u Negotinu drugu samostalnu izložbu skupltura „Ritam i harmonija“.

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka izloženo je 14 skulptura Branislava Ristića, akademskog vajara iz Uroševca, koji je publici u Negotinu predstavio svoj ciklus „Ritam i harmonija 2“, nastao u periodu od 2019. do 2021.

Rad, pretežno u mermeru i kamenu peščaru, autorov je pokušaj da se poigra materijalom i kako kaže „kamen veže u čvor“.

„Ideja je bila da predstavim taj materijal meškim nego što jeste, da se poigram kamenom. Pokušao sam da spojim dva čula, sluh i vid, da kroz igru dobijemo nešpto što ćemo moći da vidimo, upravo taj spoj igre, ritma i harmonije“, kaže Branislav Ristić.

Publika u Negotinu, na Ristićevoj drugoj samostalnoj izložbi, nakon više kolektivnih  na kojima je izlagao u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Kraljevu, Aranđelovcu, Beogradu i Novom Sadu može da 14 njegovih dela pogleda do 16. decembra. Ristić je, inače, osnovne i master studije završio na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, na odseku vajarstva u klasi profesora Peka Nikčevića.

„U vizuelnom sadržaju autor nam redukcijom forme na elementarnu, ličnu simboliku nudi apstraktni niz rešenja koja neguju vektorski i vrlo često nalik Uruborusu, naoko neprekidni tok, frekvencije i oscilacije ritma i harmonije za koje Branislav nalazi inspiraciju u prirodi, tačnije na planini Šari u blizini Uroševca, rodnog mesta autora”, rekao je na otvaranju izložbe negotinski vajar  Nedim Hadžiahmetović Mafa, koji je uz Ivicu Trajkovića, direktora Muzeja Krajine otvorio ovu izložbu.