Naslovna Društvo Ris Rista ponovo u svom prirodnom staništu

Ris Rista ponovo u svom prirodnom staništu

649
0

Mužjak risa, nazvan Rista, koji je polovinom novembra prošle godine pronađen povređen na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, oporavljen je vraćen u svoje prirodno stanište na području ovog parka.

Foto: Predrag Kostin/Divlja Srbija

Ris Rista, nakon što se od povreda koje mu je prošlog novembra naneo izvesni vozač na Đerdapskoj magistrali oporavljao u ZOO vrtu u Boru, vraćen je u svoje prirodno stanište u podnožju Šomrde, jednog od najviših vrhova u Nacionalnom parku Đerdap, na 800 metara nadmorske visine.

U svoj drugi život ispratili su ga predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Biološkog fakulteta, JP „Nacionalni park Đerdap“ , ZOO vrta Bor, Prirodnjačkog muzeja.

„Imali smo 2001. ovde u NP Đerdap risa obeleženog radioodašiljačem i nadamo se da će ris Rista da nam šalje informacije o svom kretanju narednih godinu dana. Imaćemo punu ontrolu nad njim u slučaju da nešto krene loše, moći ćemo da intervenišemo Očekujemo da nam pošalje negde oko 2,5 hiljade podataka o svom kretanju i da te podatke iskoristimo ne samo za njegovu zaštitu nego za buduće konzervacione mere u cilju oporavka populacije risa u Srbiji. Mi nemamo puno riseva, naša ekspertska procena je od 40 do 60 jedinki i zaista je veoma važno što smo uspeli da ovu jedinku oporavimo i vratimo u prirodu“, rekao je Duško Ćirović, profesor Biološkog fakulteta.

Ris Rista nosi  GPS ogrlicu kojom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana, a dobijeni podaci koristiće se i za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke.

„Pružiće nam vredne podatke koji će nam doprineti daljoj zaštiti vrsta i njenih staništa. Dobro je da nešto vratimo prirodi i da vratimo u prirodu, ali je takođe jednako važno da imamo gde da vratimo. Zato je očuvanje staništa poput ovih vrednih područja kao što je NP Đerdap i čitavo šire područje oko njega, predstavljaju izuzetno pogodno stanište ne samo za risa već za čitav niz vrlo interesantnih vrsta i naš je zadatak da njihove konzervacione statuse sačuvamo i svakako unapredimo u narednom periodu“, rekao je Vladan Bjedov iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji, pri čemu područje Nacionalnog parka Đerdap nastanjuje između 10 i 12 jedinki.

„Ovo je jedna od najvažnijih vrsta pored, naravno,  mnogo drugih životinjskih i biljnih vrsta koje odlikuju Nacionalni park Đerdap i samo ova jedinka predstavlja dva odsto populacije risa koju imamo uopšte na treritoriji Srbije. Bez obzira što nekome može da izgleda da jedna jedinka koja se vraća u stanište nije mnogo, verujte mi da jeste“, rekla je Sara Pavkov, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine.