Naslovna Društvo RHMZ upozorava na sneg i led: Magla na Čestobrodici, odroni na Đerdapskoj...

RHMZ upozorava na sneg i led: Magla na Čestobrodici, odroni na Đerdapskoj magistrali

394
0

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će danas na području istočne Srbije padati kiša koja će se lediti pri tlu.

Foto: Igor Mitrović

Na putevima u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, prema podacima Sektora za vanredne situacije, odeljenja u Zaječaru, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara. Zbog magle je na Čestobrodici vidljivost smanjena do 50 metara, kao i na državnom putu prvog B reda 37 između Bora i Zaječara.

Odrona ima na Đerdapskoj magistrali (I B 34), u klisuri Korenatac  (II A 221), na Babinom Zubu (II A 222) i u klisuri Bovan (II A 217), gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije, koja obaveštava o odronima.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

„Putevi Srbije“ savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, trebalo bi da voze oprezno i pažljivo.

Kiša koja će se ponegde lediti pri tlu padaće na području Timočke Krajine i u Banatu, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Na području, zapadne, centralne i jugozapadne Srbije očekuje se sneg i dalje povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 30 centimetara.

Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u Banatu, na zapadu, jugozapadu i istoku Srbije, kao i u Šumadiji i Pomoravlju, a žuti, koji označava vreme koje može biti opasno, upaljen je u Bačkoj, Sremu, Beogradu, na jugoistoku Srbije i na KiM.