Naslovna Društvo Rezervne vojne starešine u Negotinu obeležile svoj dan i 104. godišnjicu Proboja...

Rezervne vojne starešine u Negotinu obeležile svoj dan i 104. godišnjicu Proboja Solunskog fronta

491
0

Organizacija rezervnih vojnih starešina u Negotinu obeležila je danas godišnjicu postojanja, kao i 104. godišnjicu Proboja Solunskog fronta.

Povodom proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu 1918. godine Organizacija rezervnih vojnih starešina (ORVS) u Negotinu danas je kraj Spomenika oslobodiocima u ratovima od 1912. do 1918. u gradskom parku organizovala podsećanje na ovaj značajni datum, kada je 1919. osnovana i organizacija oficira i ratnika, danas Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

U prisustvu učenika negotinskih osnovnih škola, nakon pomena koji je, tom prilikom, služio protonamesnik Marjan Kerčulj priređen je i kulturno umetnički program u kojem su učestvovale učenice Negotinske gimnazije, Milica Ćosić i Katarina Nikolić, ali i vokalni solisti Žikica Maksimović i Jela Marjanović.

O značaju ovog datuma koji se od prošle godine obeležava i kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave govorio je i Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković”.

Aleksandar Jerkan, predsednik negotinske Organizacija rezervnih vojnih starešina podsetio je da je 15. septembra 1919. godine grupa preživelih oficira i ratnika iz Velikog rata osniovala u Beogradu osnovala Udruženje rezervnih oficira i ratnika, te da su i danas rezervni oficiri i podoficiri spremni da se u svakoj prilici znanjem i hrabrošću spremni da brane čast otadžbine.

Vence i cveće na spomen obeležje oslobodiocima položile su delegacije Regionalnog centra Ministarstva vojske, lokalne samouprave, rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a, Kola srpskih sestara i civilnih i vojnih ratnih invalida.