Naslovna Društvo Rezervne vojne starešine u Negotinu obeležile godišnjicu postojanja

Rezervne vojne starešine u Negotinu obeležile godišnjicu postojanja

922
0

Organizacija rezervnih vojnih starešina u Negotinu obeležila je danas svoj dan i 103. godišnjicu Proboja Solunskog fronta.

U spomen na dan kada su 1919. godine osnovani, ali i na dan kada je 1918. počeo proboj Solunskog fronta, koji je označio i kraj Prvog svetskog rata, negotinska Organizacija rezervnih vojnih starešina organizovala je pomen ratnicima poginulim u ratovima od 1912. do 1918. u gradskom parku.

Pomen su tom prilikom služili sveštenici arhijerejskog namesništva negotinskog, protonamesnik Marjan Kerčulj i jerej Saša Sredojević, a priređen je i prigodan kulturno umetnički program.

Aleksandar Jerkan, predsednik negotinske Organizacija rezervnih vojnih starešina podsetio je da je 15. septembra 1919. godine grupa preživelih oficira i ratnika iz Velikog u Beogradu osnovala Udruženje rezervnih oficira i ratnika, čiju tradiciju danas nastavlјa, neguje i afirmiše Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

Vence i cveće na spomen obeležje oslobodiocima položile su delegacije rezervnih vojnih starešina, boračkih i drugih organizacija, ali i  Regionalnog centra Ministarstva vojske i lokalne samouprave.