Naslovna Kultura Revija etno filmova u negotinskom Muzeju Hajduk Veljka

Revija etno filmova u negotinskom Muzeju Hajduk Veljka

169
0

Muzej Krajine u Negotinu organizuje četvorodnevnu reviju najboljih ostvarenja sa 26. Međunarodnog festivala etnološkog filma.

Publika u Negotinu od 4. do 7. decembra u galeriji Muzeja Hajduk Veljka od 18 sati biće u prilici da pogleda šest ostvarenja sa 26. Međunarodnog festivala etnološkog filma po izboru etnologa-antropologa Emile Petrović, višeg kustosa Muzeja Krajine u Negotinu.

Tako će već danas u terminu od 18 časova u galeriji Muzeja Hajduk Veljka biti prikazan italijanski film “Poslednji ples”, reditelja Dijega Dinočenca o plesaču iz Orisija u Indiji, odgajanog da pleše u čast boga Šive.

Nakon njega, biće prikazan i kratki dokumentarni film “Duhovi” Rajana Andersona, snimljen u provinciji Songkla na Tajlandu o šamanu koji komunicira sa seoskim duhovima.

U sredu, 5. decembra prikazivaće se filmovi ”Tkanje priča” i “Kurupira”. Špansko ostvarenje “Tkanje priča” dokumentarni je film Klare Kalvet koji prikazuje ulogu tkalja u andskim zajednicama u Boliviji. Portugalski film “Kurupira” Pedra Figuiredo Neta snimljen je u dolini reke Žavari u Amazoniji priča o mitološkom biću Kurupiri, koje se često smatra demonskim.

Četvrtak, 6. decembar rezervisan je za srpsko-belgijski dokumentarac Željka Mirkovića i Dušana Gajića “Obećanje” o francuskoj porodici Bonžiro koja se nastanila u Rogljevu gde pravi organska vina za međunarodne sladokusce.

Poslednji se prikazuje film Pjera Bokanfuza “U potrazi za šamanom” u petak, 7. decembar od 18 časova o potrazi starosedeoca filipinskim šuma za šamanom koji će sprečiti graditelje da im unište domove.