Naslovna Društvo Restauriran ikonostas u Crkvi Svetog Nikolaja Čudotvorca u Manastiru Bukovo

Restauriran ikonostas u Crkvi Svetog Nikolaja Čudotvorca u Manastiru Bukovo

631
0

U Manastiru Bukovo završeni su  restauratorsko – konzervatorski radovi na ikonostasu Crkve Svetog oca Nikolaja Čudotvorca, koje je sa 1,8 miliona dinara sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Restauratorsko – konzervatorske radove na ikonostasu manastirske crkve posvećene Svetom Nikolaju Čudotvorcu izvedeni su na osnovu projekta Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, kojim je rukovodio savetnik Dragan Sučević, konzervator – restaurator.

Ikonostasnu pregradu koju čini 18 ikona raspoređenih u tri zone i parapet uradio je 1885. godine Lazar Кrdžalić, ruski đak, koga karakteriše monumentalni crtež i svež kolorit. Izrada celog ikonostasa, pozlata i duborez, ovaj ikonostas čine u zanatskom smislu izuzetnim, posebno u ovom delu Srbije.

“Manastiru i posebno bratiji izvedeni radovi na ovom ikonostasu mnogo znače. Zahvaljujući vladiki, njegovim molitvama i blagoslovu i trudu bratije, dao je Bog, a uz pomoć države i Ministarstva kulture ikonostas je obnovljen. Mi smo i dalje u čudu koliko je to prelepo i divno i ni sa čim ne može da se meri. Služiti Liturgiju ispred tog ikonostasa sada je nešto ne od ovoga sveta i blagodarni smo Gospodu zbog toga. Bilo je ranije nekih priča da ćemo možda da kompletno renoviramo sami hram i zameniti ikonostas, a ovaj staviti u riznicu, međutim, veoma smo srećni što to nismo uradili, nego što će sve ostati onako kako je bilo, samo u novom sjaju”, kaže iguman bukovskog manastira, arhimandrit Kozma (Radović).

Manastir Bukovo spada u red hramova proglašenih za kulturno dobro. Pretpostavlja se da je podignut u 14. veku, a bio je svedok brojnih istorijskih dešavanja, poput potpisivanja tajnog vojnog saveza 23. aprila 1912. godine između Srba i Bugara o akcijama protiv Turske, ali i brojnih drugih.

Manastirska crkva posvećena Svetom Nikoli ima dva sloja živopisa, od kojih je noviji iz 1902. godine i delo je Milisava Markovića iz Кnjaževca, koji je oslikao veliki broj ikonostasa za crkve u Zaječaru, Sokobanji, Suvodolu, Lenovcu, Mihajlovcu, Velikom Izvoru, ali i u Smederevskoj Palanci, Kruševcu i drugim mestima. Živopis u Manastiru Bukovo Marković je izveo prema nacrtima Steve Todorovića, poznatog srpskog slikara romantizma.

“U planu je i već se radi projekat rekonstrukcije postojećeg živopisa iz 1902. godine i onih delova živopisa iz 16. i 17. veka koji su vidljivi i ako Bog da nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu od godinu, dve da privedemo kraju. Uz to bih dodao zamenu stolarije, kompletno da se urade drveni prozori i vrata na osnovu skica i slika koje imamo iz tog nekog perioda od pre nekih stotinak godina. Dodao bih da će 2025. biti 190 godina kako je Manastir Bukovo vaspostavljen u okviru Timočke eparhije”,  ističe arhimandrit Kozma.

Inače, konzervatorsko – restauratorske radove na ikonostasu Crkve Svetog oca Nikolaja Čudotvorca, sufinansiralo je sa  1,8 miliona dinara Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa u oblasti otkrivanja, prikupljanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja nepokretnim kulturnim nasleđem u 2022. godini.