Naslovna Društvo Republička akcija “Stazama Stare planine” 14. avgusta

Republička akcija “Stazama Stare planine” 14. avgusta

942
0

Planinarski savez Timočkog regiona u subotu, 14. avgusta organizuje republičku akciju “Stazama Stare planine” na kojoj se očekuje učešće velikog broja planinara i ljubitelja prirode iz cele zemlje.

Stara planina, Babin zub; Foto:; sr.wikipedia/Leontije Mirotvorac

Planinarska društva i klubovi: “Deli Jovan” Negotin, “Babin zub“ Кnjaževac, “Crni vrh“ Bor, “ Dubašnica“ Zlot, „Dragan Radosavljević“ Zaječar, „Ljuba Nešić“ Zaječar, “Ozren“ Sokobanja, “ Šiljak“ Boljevac, “Starica“ Majdanpek i “ Vrh“ Кladovo okupljeni oko Planinarskog saveza Timočkog regiona, uz podršku Turističke organizacija opštine Кnjaževac organizuju republičku planinarsku akciju na Staru planinu.

Ljubitelje planinarenja i prirode iz cele zemlje očekuju dve staze različitih dužina i težina. Zainteresovani mogu da pođu kružnom stazom „Babin zub“, na 1.758 metara nadmorske visine, ukupne dužine oko pet kilometara i visinskom razlikom od 192 metra, ili stazom  „Dupljak“na 2.032 metra nadmorske visine, čija je ukupna dužina 17, 5 kilometara a visinska razlika 452 metra.

Akcija  počinje u 9 sati i 15 minuta svečanim otvaranjem. Pola sata kasnije kreće uspon za Dupljak, a u 10 časova i uspon oko Babinog zuba. Svečana dodela zahvalnica planirana je za 17 sati i 30 minuta. Organizatori podsećaju da je neophodna adekvatna obuća,  rezervna garderoba, šešir ili kapa, naočare za sunce, zaštitna krema, ali i overena planinarska i zdravstvena knjićica, a poželjna je i kabanica.

Stara planina je, inače, proglašena za Park prirode 1997. godine kao područje izuzetno vredno sa stanovištva raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta.