Naslovna Kultura Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića

Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića

219
0

Publika 53. “Mokranjčevih dana” u Negotinu bila je prilici da treće festivalske večeri uživa u maestralnim bravurama klavirskog kvinteta “Altro senso”.

“Altro senso” je na maloj sceni Doma kulture oživeo uspomenu na jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora, koji je 1916. u Beču proglašen za kompozitora godine, ali je kasnije nepravedno – zaboravljen.

Nataša Špaček za klavirom, Tea Petrović Balint (violina), Bojana Jovanović Jotić (violina), Jovan Stojanović (viola) i Dušan Kočišević koncert su započeli Stojanovićevim “Klavirskim kvintet u ce-molu”, koji je i tipičan za ovog kompozitora, jedinog u Srbiji koji je negovao ovu formu.

“Gotovo je nepoznat podatak da je Petar Stojanović 1916. godine u Beču, u jeku Prvog svetskog rata bio proglašen na najboljeg kompozitora, a njegove opere i operete su u drugoj dekadi 20. veka imale i po 200 izvođenja u najznačajnjim kulturnim centrima Evrope: Beču, Pragu, Berlinu, ali i u tadašnjoj Jugoslaviji. Setimo gde smo mi bili u to vreme, a naš kompozitor dobija najveća priznanja u kulturnim prestonicama Evrope”, kaže pijanista Nataša Špaček.

Nataša Špaček, autor izložbe i mr Milan Radosavljević,; Foto: Dom kulture „Stevan Mokranjac“

Ova pijanistkinja je i autor izložbe “Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića” o životu i stvaralaštvu kompozitora, koju posetioci “Mokranjčevih dana” mogu da pogledaju u galeriji Mokranjčeve rodne kuće.

Kompozitor Petar Stojanović je u svoje vreme bio jedan od najškolovanijih srpskih kompozitora.  Završio je Muzičku akademiju u Budimpešti, na odseku violine, a potom i Akademiju u Beču, i to ponovo odsek violine, ali i dramsku i klasičnu kompoziciju.

Jedan je od osnivača Muzičke akademije u Beogradu 1937. u kojoj je bio i profesor violine. Komponovao je koncerte za kontrabas i orkestar, saksofon i orkestar, što je bilo vrlo neuobičajeno za to vreme, ali i opere, operete, koncerte za klavir.