Naslovna Društvo Rekordne temperature u Negotinu i Zaječaru

Rekordne temperature u Negotinu i Zaječaru

2642
0

Tropske vrućine koje su zahvatile Srbiju nisu zaobišle ni Negotin u kojem je danas u 15 časova izmereno rekordnih 40 stepeni.

Nakon jučerašnjih 37,4 u Negotinu je danas izmereno čak 40 stepeni. Rekordna temperatura zabeležena je i u Zaječaru, ali i u Velikom Gradištu, Ćupriji i Nišu, a 39 stepeni je u 15 časova zabeleženo u Kikindi, Novom Sadu, Smederevskoj Palanci, Kruševcu i Kuršumliji.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature i najavio da će u poslednjoj dekadi jula na području Srbije biti veoma toplo.

Maksimalne temperature se kreću od 37 do 41 stepen, dok je za sutra prognoziran “pad” temperature na vrednosti od 32 do 35 stepeni, a na krajnjem jugu i jugoistoku od 35 do 40. Tokom sledeće sedmice najtopliji dan će biti utorak, najavljuju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Novi toplotni talas trajaće sve do 27. jula, a najviše dnevne temperature biće u domenu opasne pojave.

“Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mакsimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа ćе biti u каtеgоriјi vеоmа оpаsnе pојаvе 23. i 24. јulа nа tеritоriјi Bоrsкоg окrugа. Tакоđе, u dоmеnu оpаsnе pојаvе оčекuјu sе mакsimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа  26. јunа nа sеvеru, sеvеrоzаpаdu zеmljе i dеlоvimа sеvеrоistоčnе i cеntrаlnе Srbiје, као i 28. i 29. јulа nа sеvеru i sеvеrоzаpаdu zеmljе”, navode u svojoj biometeorološkoj prognozi stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.