Naslovna Društvo Rekonstrukcija saborne negotinske crkve: U toku radovi na sanaciji poda

Rekonstrukcija saborne negotinske crkve: U toku radovi na sanaciji poda

134
0

Naredne tri godine trajaće radovi na restauraciji živopisa i poda u  negotinskoj Crkvi Svete Trojice. Trenutno se radi na sanaciji teraco mozaika poda ove crkve.


Radove na freskopisu i sanaciji poda, koji će trajati naredne tri godine, izvodiće specijalizovana firma iz Niša koja se bavi ovakvom vrstom rekonstrukcije hramova, a finansira ih lokalna samouprava. Radiće se u nekoliko faza u okviru kojih će u potpunosti biti saniran živopis, pod i drveni mobilijar.

Nakon pripremnih, u negotinskoj Crkvi Svete Trojice počeli su radovi na podu hrama, jedinstvenom kod nas po veličini i po lepoti.

“Teraco mozaik je jedinstven u našoj zemlji jer se nalazi na površini od 350 kvadrata i smatra se pravim, neponovljivim remek delom. Naš posao je da u prvoj fazi očistimo višedecenijske nečistoće sa ovog poda, da izvršimo restauraciju nedostajućih delova i na kraju da mu omogućimo duži vek  trajanja”, kaže Dragomir Ristić Braca, majstor kamene plastike crkvenog graditeljstva.

Radovi na unutrašnjem uređenju hrama, procenjuje se, trajaće naredne tri godine. Lokalna samouprava će u prvu fazu radova finansirati sa devet miliona dinara, a naredne dve sa po 11 miliona.

“Ovo je najlepši i najveći hram u celoj istočnoj Srbiji i Eparhiji timočkoj i smatram da smo dužni da zbog jubileja koji mu predstoji on mora bude ono što je bio na početku, a i za to i za ovo vreme je impozantan. Vizija koju su stari Negotinci imali kada su podizali ovakve građevine pre toliko vremena, treba da nam budu uzor i smatram da smo u obavezi da o njemu brinemo”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin prilikom obilaska radova.

Lokalna samouprava je pre tri godine finansirala i rekonstrukciju ikonostasa.

“Ovo je zaista specifičan posao s obzirom i na kulturno – istorijski značaj ovog hrama koji 2026. obeležava vek i po postojanja. Crkva je, kao i većina hramova u Srbiji, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu i republičkog zavoda Beogradu. Sve što vidite, biće potpuno restaurirano i biće kao i prvi put kada je crkva osvećena 1876. godine.  U hramu su, nažalost nekih sedamdeset, osamdeset godina paljene sveće koje su dovele do oštećenja fresaka,crnilo je pokrilo freske, tako da to sve prvo mora da se očisti tehnikama koje znaju majstori, retušira i na kraju će zablistati kao i prvi put kad su ugledale svetlost dana“, kaže protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski.