Naslovna Društvo Rekonstrukcija pruge Knjaževac-Zaječar-Prahovo posle 60 godina: Tenderi otvoreni do 21. marta i...

Rekonstrukcija pruge Knjaževac-Zaječar-Prahovo posle 60 godina: Tenderi otvoreni do 21. marta i do 10. aprila

1338
0

Posle šest decenija, konačno će, sudeći po tenderima koji su u toku, biti rekonstruisana pruga Knjaževac – Zaječar – Prahovo.

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tri tendera za radove na ojačanju gornjeg stroja pruge na deonicama Zaječar – Prahovo, Rasputnica 1 – Trnavac (Prahovo) i Knjaževac – Zaječar. Tender za deonicu Zaječar-Prahovo otvoren je do 10. aprila, a tenderi za preostale dve deonice do 21. marta.

Ova pruga, koja se uglavnom koristi za prevoz opasnih materija i na kojoj se poslednjih godina sve češće dešavaju iskliznuća vozova, poslednji put je rekonstruisana 1962. godine, a jedna je od najstarijih u Srbiji, budući da je izgrađena uoči Prvog svetskog rata.

Zbog sve češćih incidenata i akcidenata vezanih za iskliznuće opasnih materija država je, sudeći po nedavno raspisanim tenderima, rešila da obnovi ovaj putni pravac, budući da je deonica od Zaječara do Niša rekonstruisana 2021.

Rekonstrukcija, inače, podrazumeva na sve tri deonice demontažu postojećeg koloseka i polaganje koloseka sa polovnim šinama i novim betonskim pragovima, kao i uređenje kolovozne konstrukcije na putnim prelazima.