Naslovna Društvo Rekonstrukcija pivnica: Izdate sve dozvole, tender uskoro

Rekonstrukcija pivnica: Izdate sve dozvole, tender uskoro

837
0

U okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ bespovratna sredstva u obnovu pivnica uložiće Evropska unija, nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Rajačke pivnice

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. U opštini Negotin će, smatraju nadležni, ovaj projekat uticati na revitalizaciju i aktiviranje čitavog ovog područja, ali i na oporavak vinogradarstva i vinarstva, ali i na unapređenje  postojeće turističke ponude.

“Prilikom obilaska Rajačkih pivnica sa Nikolom Selakovićem, ministrom spoljnih poslova Republike Srbije nedavno istakao sam značaj rekonstrukcije Rajačkih i Rogljevačkih pivnica koje će uređenjem dobiti na atraktivnosti i samim tim uticati na turističku ponudu opštine Negotin i istočne Srbije. Imamo sjajnu saradnju sa Nemačkom razvojnom agemcijom GIZ u Srbiji koja će implementirati projekte. Znam da su ljudi čekali na ovo dugo, ali evo sada možemo da kažemo da su izdate sve potrebne građevinske dozvole za infrastrukturno uređenje Rajačkih pivnica koju finansira Evropska unija, implementira GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma, trgovine i telekomunikacija i opštine Negotin.”, kaže Mladen Bošković, narodni poslanik.

Nikola Selaković i Mladen Bošković na Rajačkim pivnicama; Foto: Privatna arhiva

Nedavno je završena procedura vezana za obezbeđenje neophodnih građevinskih dozvola, koja će omogućiti raspisivanje tendera.

“GIZ je sproveo već dva konkursa za uređenje Negotinskih pivnica koji podrazumevaju eksterijer, enterijer i oprema, kao i kuća koje su sagrađene pre 1945. godine. Infrastrukturni radovi: vodovod i kanalizacija, elektrifikacija i osvetljenje pivnica, popločavanje ulica unutar kompleksa pivnica kreću čim GIZ sprovede tender za izvođače. Naravno, uređenje Negotinskih pivnica je podržao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je 2019. i obišao pivnice”, dodaje Bošković.

Vladimir Veličković

Kako je nedavno najavio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin tender za ove poslove biće raspisan početkom avgusta, da bi se rekonstrukcijom krenulo ove jeseni.

“Rajac i Rajačke pivnice bi trebalo da krenu sa rekonstrukcijom u poslednjem kvartalu ove godine, sve dozvole su dobijene a javne nabavke biće raspisane početkom avgusta. Očekujem da ćemo i sa Rogljevom stići Rajac. Ceo kompleks će dobiti fenomenalan ambijent za svakog turistu koji će doći i  moći da uživa i u prirodnim lepotama našeg kraja, kulturnom nasleđu ali i da proba najkvalitetnija vina”, rekao je Veličković.

Emanuele Žiofre nedavno je posetio Rajačke i Rogljevačke pivnice; Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

U prvoj fazi uređenja kompleksa u Rajcu i Rogljevu izgradiće se bunar, vodovodna, kanalizaciona i elektro mreža, kolsko-peščake staze i urediti putevi.

“Evropska unija u partnerstvu sa lokalnom vlašću i meštanima negotinskog vinogorja, pomoći će da se ovde formira održiva turistička ponuda koja će biti interesantna ljudima iz cele Evrope da je vide”, izjavio je ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre nakon posete Rogljevačkim i Rajačkim pivnicama.

Rogljevačke pivnice

Cilj projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ je i da unapredi uslove i komfor boravka u pimnicama infrastrukturalnim opremanjem za šta su raspisani grantovi za sve one koji se bave turizmom kako bi i poboljšali svoje turističke usluge.

“Sredstvima i aktivnostima projekta će biti uvedeno redovno i stabilno vodosnabdevanje, biće uvedena i stabilizovana elektroenergetska mreža, što bi trebalo da omogući povećanje smeštajnih kapaciteta, a time i povećati broj posetilaca. Pored infrastrukturnih radova, biće sprovedene obuke zaposlenih u turističkom sektoru, kako bi se ugostiteljske delatnosti podigle na viši nivo”, navodi se u projektu.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.