Naslovna Društvo Regionalni sastanak u Negotinu: Davalaštvo isključivo na akcijama Crvenog krsta

Regionalni sastanak u Negotinu: Davalaštvo isključivo na akcijama Crvenog krsta

253
0

Predstavnici opštinskih organizacija Crvenog krsta i transfuzioloških službi iz Negotina, Bora, Kladova i Majdanpeka, u prisustvu predstavnika Crvenog krsta Srbije i Zavoda za tranfuziju krvi iz Niša na regionalnom sastanku u Negotinu govorili o primeni novog Zakona o transfuzijskoj medicini.

Umesto da se uzimanjem i obradom krvi bavi nekoliko desetina pojedinačnih bolničkih službi za transfuziju, novim Zakonom o transfuzijskoj medicini, to će ubuduće činiti četiri ovlašćene službe za transfuziju: Zavodi u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu i Institut za transfuziju krvi u Beogradu.

„Po novom zakonu, od ove godine će transfuziološke službe prestati da uzimaju krv i davalaštvo krvi odvijaće se isključivo u akcijama koje će organizovati Crveni krst. Mi smo do sada to radili sa Institutom za tranfuziju krvi iz Beograda, a od 1. maja ove godine prelazimo pod Zavod za tranfsuziju iz Niša i moraćemo mnogo češće da organizujemo akcije, kako bi nadomestili i rad lokalne transfuzije i ono što smo mi prikupljali”, kaže Ljubica Marinković, sekretar Crvenog krsta Negotin.

Nadležni ističu da nema bojazni da neće biti dovoljno rezervi krvi, jer će se voditi računa da krv stigne svuda gde je neophodna.

Ubuduće će krv moći da se da isključivo na organizovanim akcijama davalaštva. To znači da davaoci više neće dolaziti u bolnice, niti će ih neko pozivati da u hitnim slučajevima daju krv. Ove četiri ovlašćene službe će, svaka na svojoj teritoriji, organizovati kampanje i pozivati preko medija i na druge načine davaoce da se tim akcijama odazovu.

“Očekuje nas mnogo posla, ali trudićemo se, daćemo sve od sebe. U svemu bi trebalo da pomognei humano građanstvo opštine Negotin, za njih i organizujemo te akcije. Pozivam sve građane da se odazivaju našim akcijama, da znaju da je to krv za naše bolesnike, jer ubuduće neće više moći porodično i namenski da se da krv i neće porodice morati da traže krv za svoje bolesne članove, već će se krv trebovati iz rezervi koje mi ovim akcijama obezbeđujemo“ dodaje Ljubica Marinković, sekretar Crvenog krsta Negotin.

Crveni krst Negotina će već 12.aprila, u prostorijama Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, realizovati svoju ranije dogovorenu akciju sa Institutom za transfuziju krvi iz Beograda.

Svaka naredna koju će negotinski Crveni krst organizovati u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, od 1.maja biće realizovana, takođe u prostorijama Umetničke škole, svakog poslednjeg petka u mesecu.