Naslovna Društvo Reforma obrazovanja i za školsku lektiru

Reforma obrazovanja i za školsku lektiru

82
0

Prva Tolkinova knjiga iz  trilogije „Gospodar prstenova“ školska lektira od septembra za đake.

O školskoj lektiri prosvetni radnici raspravljaju godinama unazad s obzirom da se suočavaju sa činjenicom da učenici sve manje čitaju.

Obavezna školska lektira je jedino štivo koje se nađe u rukama đaka u toku školovanja, a veliki je procenat onih učenika koji ni to ne pročitaju.

Čitanost je najveća od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a mali je procenat onih koji u toku školovanja grade svoju ljubav prema knjigama.

Vođeni ovom statistikom u Ministarstvu prosvete doneli su novine za novu školsku godinu, kada je izbor i broj pročitanih dela u pitanju. Najavljen je smanjen broj knjiga koje bi učenici trebalo da pročitaju, a uvodi se izbornost i savremena književnost.

Stručna javnost je negativno ocenila predlog uvođenja dela Agate Kristi u spisak školske lektire. Umesto njenih dela, predložen je „Dorotej“ Dobrila Nenadića, a od savremenih dela dvadesetog veka prva knjiga iz trilogije „Gospodar prstenova“ Džona Tolkina (Džon Ronald Ruel Tolkin).

Izborom lektire bavio se Zavod za unapređenje obrazovanja. Zaposleni u ovom zavodu ističu da je suština reforme, kada je školska lektira u pitanju, drugačiji pristup čitanju i proučavanju književnih dela.