Naslovna Društvo “Reci ne radu na crno”: U Srbiji prošle godine otkriveno 22.000 neprijavljenih...

“Reci ne radu na crno”: U Srbiji prošle godine otkriveno 22.000 neprijavljenih radnika

282
0

U Negotinu je održana edukacija u okviru projekta jačanja kapaciteta Inspektorata za rad i podizanja svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno „Reci ne radu na crno“.

Broj zaposlenih na crno za 20 odsto je manji od početka ove godine, a nadzor i kontrola su znatno učestaliji na teritoriji čitave Srbije, istakao je u izjavi za medije Stevan Đurović, direktor Inspektorata za rad. On je naglasio da su inspektori prošle godine otkrili preko 22.000 radnika na crno, od kojih je 94 odsto zasnovalo stalni radni odnos.

„Želja nam je da javnosti u Srbiji predočimo šta to radi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i koji su ciljevi u smislu da radnici koji se angažuju, poslodavci koji ih angažuju i država imaju koristi od sveg toga. Inspektorat rada je neko sprovodi osnovne zakonske regulative, kontroliše radno pravni status zaposlenih i bezbednost na radu“, rekao je Stevan Đurović, direktor Inspektorata za rad.

Tribina u Negotinu četvrta je u nizu kojom Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja promoviše projekat ,,Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno“. Taj projekat inače finansira Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

„Želja svih nas je da se procenat prijavljenih radnika poveća i da se koliko je moguće iskoreni rad na crno. Svaki radnik iam pravo da radi i da bude prijavljen od čega će benefit imati i država, lokalne samouprave a i sami građani kroz ulaganje tog novca u investicije“, istakao je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Ovoj konferenciji prisustvovali su predstavnici Inspektorata rada, Uprave za bezbednost na radu, Borskog upravnog okruga, Nacionalne službe za zapošljavanje, ali i direktori pojedinih državnih i javnih preduzeća, privrednih subjekata i predstavnici sindikata.

“Upravo ovaj sastanak treba da unapredi tu saradnju između Inspektorata rada, naših državnih organa, jedinica lokalne samouprave, predstavnika sindikata, poslodavaca, kako iz privatnog tako i iz javnog sektora, sve u cilju da naši radnici što bezbedniji i da imaju što bolje uslove rada”, rekao je medijima Miroslav Knežević, načelnik Borskog upravnog okruga.