Naslovna Kultura Različiti senzibiliteti, jedna priroda: Izložba „Duh prirode“otkrila tri umetnička pogleda

Različiti senzibiliteti, jedna priroda: Izložba „Duh prirode“otkrila tri umetnička pogleda

406
0

Tri autorke, slikarke Danica Krstić iz Zaječara, Vanja Radojičić iz Kruševca i Aleksandra Vuksanović iz beograda predstavile su se izložbom pejzaža „Duh prirode“ u galeriji Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu.

Izložba „Duh prirode“ u galeriji Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu predstavlja jedinstvenu priliku da istražite različite senzibilitete i perspektive tri talentovane autorke i slikarke.
Danica Krstić iz Zaječara, Vanja Radojičić iz Kruševca i Aleksandra Vuksanović iz Beograda se poznaju još sa studija, a iako su priredile zajedničku izložbu, svaka od njih donosi svoj lični senzibilitet i način posmatranja sveta.

„Autorke u svojim radovima ne beleže stvarnu faktografiju prirode, već spajaju viđeno i imaginarno. Кroz kreativnost, koja je inspirisana ličnim iskustvima, unutrašnjim osećanjima, sećanjima, kao i utiscima iz okruženja u potrazi za trajnim vrednostima i dubljim značenjima pronalaze nove slojeve likovnog tumačenja stvarnosti. Svaka se iz svog ugla posmatranja bavila ličnim odnosom prema pejzažu, ostavljajući izvesnu mističnost. Na slikama se suočavamo sa njihovom maštom i fantastičnom vizijom pejzaža. Sve što je realno u prirodi, za njih je osnovni i jedini povod za transformisanje u novu likovnu realnost, koja prosto natera oko posmatrača da doživi lepotu i neobičnost pejzaža“, kaže Vesna Nikolić, viši kustos i istoričar umetnosti u Muzeju Кrajine.

Tri umetnice su se za svoju zajedničku izložbu opredelile upravo za pejzaže, gradeći svoja dela samo sebi svojstvenim senzibilitetom i jedinstvenim načinom posmatranja sveta.

“Ova tematika povezuje nas tri a pošto generalno svaka radi na različite načine a opet predstavlja jednu temu i jednu priču, želele smo da kroz ovu izložbu spojimo sve te priče i govorimo slikama. Meni lično pejzaž je omiljena tema i nadam se da ću se tom tematikom tek baviti”, kaže Vanja Radojičić, master likovni umetnik kojoj je ovo prva samostalna izložba i koja je do sada izlagala i na kolektivnim izložbama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj i Litvaniji.

Ovaj zajednički projekat prikazuje ljubav ove tri mlade umetnice prema prirodi i pogled na svet koji se kod svake od njih može posmatrati sa više aspekata. Nekad je to realan detalj, nekad zanimljiv kolorit, ali i motiv koji u neku ruku budi i sećanja i snove.

“Ova tema je i meni posebno značajna jer sam se kroz rad na neki način i oslobodila jer priroda za mene, na neki način, predstavlja osećanje oslobođenja ali budi i druge emocije. Ovi predeli su, uglavnom, vezani za moj kraj, a to je Stara Planina koja mi, kao nekom ko je iz ovih krajeva, mnogo znači. Trenutno najviše radim pejzaže, ali se bavim i portretom”, kaže Danica Krstić, master likovni umetnik i likovni pedagog.

Kroz slike ove tri umetnice, posetioci u galeriji Muzeja Hajduk Veljka će do kraja jula imati priliku da uđu u svet umetnosti i otkriju kako svaka autorka interpretira i prenosi „Duh prirode“ na platno.

“Za mene su pejzaži neka vrsta dnevnika. Umesto da pišem gde sam putovala i da rečima opisujem utiske ja sam ih prenosila na platna, pa posetioci vide Šar Planinu, deo Crne Gore, deo Vojvodine i različita mesta. Meni je zanimljivo što imamo sličnu temu, a opet svaka je predstavlja na drugačiji, specifičniji način. Pejzaž, vidimo na ovoj izložbi ne mora da bude samo realizam, može da bude od realizma do apstakcije”, kaže Aleksandra Vuksanović, master likovni umetnik i likovni pedagog kojoj je ovo peta samostalna izložba i koja je sada izlagala na više od 30 kolektivnih izložbi u Srbiji, Bamladi u Indiji, u Nepalu, Bangladešu, Kapadokiji i Ankari u Turskoj i u Monastiru u Tunisu.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.