Naslovna Kultura Razglednica Đerdapa pred izgradnju hidroelektrane

Razglednica Đerdapa pred izgradnju hidroelektrane

1240
0

Vest o potpisivanju sporazuma o izgradnji hidroenergetsko-plovidbenog sistema ,,Đerdap” 30.11.1963. godine, između SFR Jugoslavije i NR Rumunije, odjeknula je u jugoslovenskoj štampi.

Đerdapska klisura; Foto: Muzej nauke i tehnike

Prema istraživanjima istoričara Miloša Petrovića, onovremeni najtiražniji dnevni list u zemlji, ,,Politika”, nakon objave o potpisivanju sporazuma, pisala je devet dana u nizu o Đerdapskoj klisuri.

Pored jugoslovensko-rumunskih planova o poduhvatu koji će izmeniti ovaj kraj, pisano je o ovdašnjim naseljima, meštanima, ali i turističkim potencijalima. Кako o postojećim, tako i o onim koji će tek nastati. Sve to nesumnjivo je budilo radoznalost i želju naroda Jugoslavije da upoznaju Đerdap pre nego što on zauvek promeni svoj izgled.

Đerdapski kazan; William Henry Bartlett (1809 -1854); Zavičajni fon Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo

Broj posetilaca Đerdapske klisure tih godina beležio je rast koji smeštajni kapaciteti nisu mogli da isprate.

Godine 1965. na području od Golupca do Кladova registrovano je bilo 6556 noćenja, da bi samo godinu dana kasnije, 1966. taj broj iznosio 12 558. Reč je, dakle, o povećanju za 91,5% u toku jedne godine.

Rast je zabeležen i u potonjim godinama, te je poslednje godine pred punjenje akumulacionog jezera, 1969. broj noćenja iznosio 18.491.

Trajanova tabla 1875. Foto: Zavičajni fon Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo

Najveći broj posetilaca registrovan je u Кladovu, potom Donjem Milanovcu i Golupcu. U posetioce bili su uračuniti i brojni poslovni ljudi, kojih je naročito bilo u Кladovu, upravo zbog izgradnje hidroelektrane.

Ipak, potrebno je istaći da u spomenute brojeve nisu uračunati izletnici, koji su Đerdapsku klisuru obilazili bez noćenja, a takvih je bio veliki broj.


Autor teksta je master istorije, kustos, licencirani turistički vodič iz Donjeg Milanovca. Filozofski fakultet i master studije završio je u Beogradu. Pored obaveza na fakultetu, volontirao je u Кlubu saradnika Narodnog muzeja, Pedagoškom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Uređuje Facebook stranicu „Upoznajte Borski okrug“, a piše i za časopise kulturno-istorijskog karaktera.