Naslovna Društvo COVID-19 Raste interesovanje za nastavu na daljinu: Roditelje pokolebao korona virus

Raste interesovanje za nastavu na daljinu: Roditelje pokolebao korona virus

1531
0

Iako se još pre raspusta licitiralo u medijima hoće li škole preći na online nastavu ili ne, poslednjih dana su, međutim, informacije o broju zaraženih u školama, kontradiktorne, što mnoge roditelje dovodi do nedoumica i pitanja da li su škole zaista najbezbednije mesto.

Ilustracija, pixabay.com

Poslednjih dana raste broj obolelih od kovida-19 na teritoriji opštine Negotin. Prema poslednjim informacijama broj aktivno pozitivnih na virus korona dostigao je 51. Među obolelima su i tri dečaka od 12 i 14 godina, a ima i prosvetnih radnika, zaposlenih u javnim i privatnim preduzećima, penzionera…

U Školskoj upravi u Zaječaru u kojoj smo tražili informaciju o broju zaraženih u regionu uputili su nas na Ministarstvo prosvete, a oni na republički Krizni štab i Institut za javno zdravlje, ali je i bez toga evidentno da zaraženih – ima.

Nedavno je premijerka, Ana Brnabić izjavila da su “deca najzbednija u školama” potkrepivši to podatkom da je u osnovnim školama u Srbiji od kovida-19 obolelo 39 đaka, od čega 20 u Beogradu, a u srednjim 52, od kojih 22 u Beogradu.

Obolele dece i prosvetnih radnika, sudeći po podacima Štabova za vanredne situacije u okruženju, ima skoro u svakom gradu i opštini u istočnoj Srbiji, Boru, Negotinu, Zaječaru, Knjaževcu, Boljevcu, Sokobanji…

Iz ovdašnjih škola stižu informacije da sve više dece odsustvuje sa nastave, a nedavno se i na sednici Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin čulo da odsustvuju i nastavnici.

Problem je, ističu prosvetni radnici sa kojima smo razgovarali, i to što se, po Kriterijumima za postupanje u slučaju pojave kovida-19 u školama, načelno učitelji, nastavnici i drugi zaposleni ne smatraju kontaktom inficiranog učenika, ali ni inficiranog nastavnika osim ako se epidemiološkim ispitivanjem utvrdi da je došlo do kontakta bez primene mera zaštite od infekcije.

Interesovanje za online nastavu u školama u opštini Negotin poslednjih dana sa porastom broja obolelih naglo se povećalo. I dok je na početku školske godine broj onih koji se odlučio za online nastavu bio veći u srednjim nego u osnovnim školama od prošle nedelje, čini se, sve je više roditelja koji bi da se, ipak, odluče za taj model nastave.

Iako se, u zavisnosti od škole, broj onih koji su se predomislili kreće od nekoliko pa do skoro celog odeljenja tokom dana roditelji su nam javljali da im je rečeno da na traženi model nastave mogu da prebace dete ukoliko pribave mišljenje od lekara.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kome smo se, takođe, obratili za pojašnjenje, međutim, jasno navode da “roditelji i dalje imaju mogućnost da izaberu nastavu na daljinu kao model nastave koji će njihova deca pohađati”.

Na naše pitanje da nam kažu kakva je procedura za prijavu za online nastavu u Ministarstvu prosvete su nam istakli da je “dovoljno da se roditelji izjasne pisanim putem školi da učenik u narednom periodu prelazi na nastavu na daljinu”, te da “nije potrebna lekarska potvrda”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.