Naslovna Društvo COVID-19 Raste broj zaraženih virusom korona u istočnoj Srbiji

Raste broj zaraženih virusom korona u istočnoj Srbiji

3101
0

U gradovima i opštinama istočne Srbije uz povećanje broja pacijenata sa simptomima respiratorne infekcije i febrilnim stanjem zabeleženi su i novi slučajevi kovida-19.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, u Boru su, od poslednjih informacija zabeležena su dva nova slučaja virusa korona. Na teritoriji Bora virusom korona trenutno je zaraženo ukupno desetoro ljudi.

“U pitanju su osobe koje imaju prebivalište na teritoriji grada Bora, a radno su angažovane u drugim gradovima. Jedan pacijent je sa blažom kliničkom slikom i nalazi se u kućnoj izolaciji, dok je drugi, prema preporukama stručnjaka, upućen na dalje lečenje na Infektivnu kliniku u Nišu. Važno je istaći da su svi kontakti obrađeni, da su stabilnog zdravstvenog stanja i čekaju se rezultati njihovih testiranja”, rekla je na konferenciji za novinare direktor Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević.

U opštini Kladovo registrovano je pet novih slučajeva kovida-19, što je broj zaraženih od početka pandemije do sada povećalo na 46. Pozitivan test registrovan je kod dva
muškarca i tri žene od 41 do 51 godine starosti, saznajemo u Zdravstvenom centru u Kladovu.

Nakon dva negativna testa 35 osoba se vode kao izlečene. Trenutno je devetoro Kladovljana na lečenju, a korona virus je odnela dva života. Do sada je testirano 980  osoba od kojih je bris iz grla i nosa uradilo njih 674, a brze serološke testove na prisustvo virusa 306 građana.

U Negotinu za sada nema novih slučajeva kovida-19, ali se očekuju rezultati 26 PCR testa uzorkovanih tokom jučerašnjeg dana i 22 brisa koja su uzorkovana danas. U opštini Negotin je u junu korona virusom bilo zaraženo 11 osoba.

U Majdanpeku je jedna osoba pozitivna na korona virus, ali je, takođe, primećen porast broja onih koji se žale na neke od simptoma kovida. Čekaju se rezultati za pacijente koji imaju simptome upale pluća.

U Zaječaru su zabeležena četiri nova slučaja kovida-19 i to kod jedne žene stare 70 godina i trojice muškaraca od 36 do 80 godina starosti.

“U Zdravstvenom centru Zaječar hospitalizovano je ukupno 28 pacijenata (24 na infektivnom i 4 na grudnom odeljenju) od kojih je kod 12 potvrđeno prisustvo virusa covid-19 dok se za ostale očekuju rezultati testiranja. Iz Zaječara je, u laboratoriju “Vatreno oko”, danas prosleđeno 45 uzoraka testiranih građana”, rekao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

U Knjaževcu su poslednjih nedelju dana potvrđena tri slučaja kovida-19, od kojih najnoviji kod žene stare 27 godina. U ovoj opštini je od početka pandemije do sada urađeno 1.203 testa. Očekuju se rezultati još 21 testa, a za sedam uzoraka je testiranje ponovljeno. Juče je u Knjaževcu, zbog  povećanja broja respiratornih infekcija, otvorena još jedna kovid ambulanta.

Pod obaveznom merom samoizolacije u Zaječaru je 40 osoba, u Majdanpeku 17, Sokobanji 12, Knjaževcu 11, Boru devet, Kladovu pet, a u Negotinu dve osobe.