Naslovna Društvo COVID-19 Raste broj zaraženih korona virusom u Borskom i Zaječarskom okrugu

Raste broj zaraženih korona virusom u Borskom i Zaječarskom okrugu

2148
0

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru na teritoriji sedam opština Borskog i Zaječarskog okruga, bez podataka za Sokobanju, zabeležena su 153 slučaja kovida-19. U zbir, međutim, nisu ušli i potvrđeni slučajevi u drugim centrima građana koji prebivalište imaju u nekom od gradova i opština u ovom regionu.

Na teritoriji Borskog okruga korona virusom zaraženo su 92 osobe koje su testirane u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ (ZZJZ) u Zaječaru i još tri čiji su pozitivan rezultat potvrdili rezultati u drugim centrima, konkretno Nišu, kao što je slučaj za opštinu Kladovo.

U Boru je na dan 16. april i najveći broj zaraženih 73, u Kladovu ih je ukupno 16, od kojih su 13 potvrđena u ZZJZ „Timok“, Negotinu 5 i Majdanpeku 1.

Do 16. aprila u Boru su testirana 322 građana, Negotinu 100, Kladovu 109, a Majdanpeku 26. Još uvek čekaju rezultati uzoraka 76 Borana, 22 Negotinca, 28 Kladovljana i 7 Majdanpečana.

Pod zdravstveni nadzor u Boru stavljeno je 226 putnika u međunarodnom saobraćaju, kao i 217 onih koji su bili u kontaktu sa obolelima.

U samoizolaciji u opštini Negotin je 231 osoba koja je došla iz inostranstva i 36 koji su bili u kontaktu sa potvrđenim slučajevima, dok su u Kladovu u samoizolaciji 103 putnika u međunarodnom saobraćaju i 48 koji su bili u kontaktu sa zaraženima, a u Majdanpeku 57 povratnika iz inostranstva i 26 koji se dovode u vezu sa potvrđenim slučajem kovida-19.

Kada je u pitanju Zaječarski okrug, bez podataka za Sokobanju, najviše obolelih je u Zaječaru 26. U Knjaževcu je potvrđeno 19, a u Boljevcu 16 slučajeva kovida-19.

U Zaječaru je do sada testirano 159 osoba, Knjaževcu 110, a Boljevcu 79, a očekuju se rezultati za još 16 testiranih u Zaječaru, 40 u Knjaževcu i 21 u Boljevcu.

Pod zdravstvenim nadzorom u Zaječaru je 348 onih kojima je mera samoizolacije izrečena na granici, kao i 127 onih koji su bili u kontaktima sa zaraženima.

Na teritoriji opštine Knjaževac je u samoizolaciji 78 povratnika iz inostranstva i 51 osoba koja je u vezi sa do sada potvrđenim slučajevima kovida, dok je u opštini Boljevac pod zdravstvenim nadzorom 41 putnik u međunarodnom saobraćaju i 81 osoba koja je bila u kontaktu sa nekim od obolelih.

Iako su od posledica korona virusa u ovom delu Srbije do sada preminule tri osobe, po jedna u Zaječaru, Kladovu i Majdanpeku, u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ imaju podatke samo za opštinu Kladovo, dok za ostale opštine i gradove, kako navode u saopštenju, nemaju podatke o preminulima.

Bez obzira što su do sada korona virusom u ovom delu Srbije zaražene 153 osobe, bez podataka o potvrđenim pozitivnim rezultatima naših sugrađana i u drugim centrima koji nisu ušli u ovaj zbir, istočne Srbije nema u zvaničnim izveštajima već se kao žarišta pominju sredine u kojima čak i ima manje obolelih nego u Boru, Zaječaru, Knjaževcu, Kladovu i Boljevcu.